друкувати


Золота на всіх може не вистачити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-26 12:23:17

Стрімке зростання продажів банківського золота в жовтні і зменшення обсягів завезення металу в останні тижні вилилися в тотальну нестачу злитків. Фінансисти не обіцяють заповнити свої запаси металу напередодні новорічних свят, як роблять звичайно, а тому прогнозують загострення металевого дефіциту і подорожчання золота.

Перші ознаки дефіциту банківських металів у злитках стали проявлятися ще в середині жовтня. Тоді його пояснювали підвищеним попитом на золото з боку вкладників, які, знімаючи кошти з депозитів, скуповували злитки. У листопаді ажіотаж дозволив фінустановам поставити новий рекорд з продажів металу.

"Минулого місяця ми реалізували втричі більше золота, ніж за аналогічний період 2007 р., а за першу половину листопаду стільки ж, скільки в жовтні. У порівнянні з вереснем продажі збільшилися в десять разів", - розповіла начальник управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБ Тетяна ПАНЧЕНКО.

Виснажувати запаси банківських металів узялися також вкладники, що розмістили в банку "металеві" депозити. Через загострення фінансової кризи і падіння ціни золота на міжнародних ринках у жовтні на 17% вони стали вилучати злитки з рахунків.

"У багатьох банків просто не вистачило касових залишків для покриття такого попиту. У цій ситуації одні записували вкладників у чергу і чекали наступної поставки металу, інші пропонували забрати вклад у гривнях за курсом викупу", - відзначила головний менеджер з дорогоцінних металів Райффайзен Банку Аваль Алла ІЩЕНКО. За оцінками експертів, за жовтень-листопад залишки банківських металів у касах фінустанов зменшилися на 60-70%.

Якщо раніше зниження запасів оперативно перекривалося за рахунок збільшення завезення злитків, то в цьому місяці імпорт золота в країну практично припинився. Головна причина - у багатьох банків просто не було коштів для закупівель. "Більшість фінустанов у жовтні-листопаді не могли відволікати ресурси на закупівлю металу: вони зараз використовуються в інших цілях", - пояснив ситуацію заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор ЛЬВОВ. Банки, яким вдавалося добрати способу для проплат за злитки, натрапляли на проблеми з постачальниками.

"Виробники злитків у світі сьогодні просто не встигають задовольняти зростаючий попит на метали, а тому поставляють його лише через півтора-два місяці після одержання замовлення", - розповів директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій КОЗИРЄВ.

"У США, які вважаються найбільшим ринком безготівкового металу, споживачі переключилися на готівкові злитки та активно їх скуповують. Аналогічні настрої панують і в Європі. Тому в жовтні закордонні постачальники почали попереджати нас про те, що вся їхня продукція продана, і ми можемо розраховувати на постачання металу не раніше початку 2009 року", - доповнила колегу пані ІЩЕНКО. Як тільки у фінустанов стали виникати перебої з імпортом злитків, вони відразу почали вилучати золото із продажу і підвищувати на нього ціни - на 4-6% (160-180 грн. за грам у стограмовому злитку). Непорушні запаси створюються під вкладників: більше половини металевих вкладень українці зробили на поточні рахунки і можуть у будь-який момент зажадати їх повернути.

Фінансисти вже зараз визнають, що не зможуть гарантувати гідну пропозицію злитків у передноворічний період, протягом якого звичайно робили максимальні продажі (українці активно купували невеликі злитки на подарунки). А тому клієнтів сьогодні орієнтують на покупки виробів з дорогоцінних металів.

"Ми продовжуємо імпортувати монети практично в колишніх обсягах. Монетні двори поставляють нам свою продукцію без обмежень, оскільки замовлення на осінні і передноворічні поставки були розміщені ще навесні", - розповіла Алла ІЩЕНКО.

За словами експертів, запропонувати в грудні злитки в повному асортименті зможуть лише лічені банки, що нагромадили восени запаси металу або зробили замовлення влітку. Передбачається, що тільки вони зможуть збільшити обсяги продажів за результатами роботи у 2008 році - на 80-100%. Всім іншим доведеться цього року змиритися з більш скромним приростом продажів на рівні 30-50%. Для пересічних споживачів фінансові невдачі банкірів небезпечні подальшим підвищенням цін на золото. Відповідно до оптимістичних оцінок вони виростуть ще на 3-4%, песимістичних - на 10-12%.

Автор: Антон ОДАРЮК
Обговорити на форумі