друкувати


Об’єктивна ціна на нафту й газ – це форма захисту українців від економічної кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-26 12:21:03

"Об’єктивна ціна на нафту й газ – це форма захисту українців від економічної кризи", – заявив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", член Правління Української народної партії Олександр ТОДІЙЧУК.

На його думку, "українська влада має всі важелі, щоб привести до об’єктивного рівня ціни на нафтопродукти". Водночас, за його словами, поки що "трейдери наживаються на обкраденому кризою споживачеві". Приміром, "високоякісний бензин, який був в Україні значно дешевшим порівняно з ЕС, продається по цінах, сьогодні вже наближених до европейських", – наголосив ТОДІЙЧУК.

При цьому, "високою є ціна й на низькоякісний бензин, який мав би коштувати не більше 4 грн.". "Рекордно низькі світові ціни на нафту дають можливість українській владі поставити руба "цінові" питання перед трейдерами", – вважає ТОДІЙЧУК.

На його переконання, для зниження ціни на нафтопродукти владі необхідно "вирішити питання ритмічного повернення ПДВ, а також вільної конвертації валют, яка ускладнена в межах діючої банківської системи".

"Рекордно низькі ціни на нафту також дають можливість українському уряду домогтися сприятливої ціни на газ", – наголосив ТОДІЙЧУК. За його словами, "оскільки російська влада на всіх газових переговорах зазвичай намагалася прив’язати ціну на газ до ціни на нафту, українському уряду слід наполягати, щоб позиція РФ була послідовною".

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club" вважає, що "сприятливим для України є підписання газової угоди з РФ в найближчі два-три тижні, поки ціни на нафту є низькими через скорочення споживання, обумовленого світовою фінансовою кризою". Він прогнозує, що "ціни на нафту зростуть вже навесні, з початком сільськогосподарських робіт".

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі