друкувати


Україна може отримати від ЄС згоду на виділення 2,5 млрд. доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-26 12:09:54

"Україна може отримати від ЕС згоду на виділення 2,5 млрд. доларів кредиту на реконструкцію своєї ГТС уже навесні наступного року", – заявив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", член Правління Української народної партії Олександр ТОДІЙЧУК. Для цього, за його словами, "необхідно створити "прозору" систему використання цього кредиту, а також привести українське законодавство у відповідність до вимог Еврокомісії щодо формування "прозорого" енергетичного ринку". Так експерт прокоментував сьогоднішню заяву прем’єр-міністра України про наміри прискорити отримання донорської допомоги від ЕС на реконструкцію ГТС України в обсязі 2,5 млрд. доларів.

За словами ТОДІЙЧУКА (на фото), "ЕС в обмін на кредит уже майже два роки пропонує Україні створити "прозору" систему обліку газу, а також розділити компанії по видобутку, транспортуванню та енергоспоживанню". Цей комплекс заходів, на переконання ТОДІЙЧУКА, "сприятиме створенню "прозорих" фінансових потоків в ПЕК". "Активні дії уряду при вирішенні питань з надання кредиту ЕС допоможуть посилити позиції України як головного транзитера російського та центрально-азійського газу в ЕС, а також посісти достойне місце в системі європейської енергетичної безпеки", – підкреслив експерт.

На думку Олександра ТОДІЙЧУКА, "у зв’язку зі світовою фінансовою кризою, українська ГТС стала найбільш доцільним та фактично безальтернативним маршрутом постачання російського та центральноазійського газу в ЕС". За його словами, "це пов’язано з перспективою "замороження" російських обхідних газопроводів, – "Південного" та "Північного потоків".

"Газпром через значні фінансові проблеми змушений буде призупинити їхню реалізацію", – вважає ТОДІЙЧУК. У зв’язку з цим, "ЕС вважатиме актуальним питання якнайшвидшої реконструкції ГТС України", – наголосив експерт.

На його думку, "европейська допомога буде позитивно сприйнята в самій РФ, яка знаходиться в скрутному фінансовому становищі". "Після реконструкції української ГТС Росії не потрібно буде інвестувати кошти у нові проекти щонайменш у найближчі кілька років", – зауважив Олександр ТОДІЙЧУК. Надання европейського кредиту дозволить Україні "покращити стан власної економіки, – з‘явиться попит на металургійну продукцію, а також запит на робочу силу", – констатує експерт.

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі