друкувати


Для продовження газових переговорів з Росією потрібно виплатити 1,3 млрд. доларів США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 04:13:24

"Структура українського газового боргу чітко не окреслена жодною зі сторін, тому існують такі різночитання стосовно його розмірів: Україна вважає, що це 1,3 млрд. $, Росія — 2,4 млрд. $. Але прямого боргу НАК Нафтогаз України перед Газпромом не має, оскільки безпосередньо з російським холдингом не співпрацює. У Нафтогазу є певний борг, але перед компанією Росукренерго". — Таку думку 24 листопада 2008 р., в розмові з кореспондентом агенції Росфінком висловив директор енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир САПРИКІН, коментуючи ситуацію навколо російсько-українських газових відносин.

За словами експерта, деякі моменти в питанні газового боргу незрозумілі, а деякі некоректні. "Зокрема, російська сторона говорила про заборгованість за постачання за жовтень і листопад. Але оскільки вони оплачуються до 25 числа наступного місяця, природно, поки не потрібно платити за листопад, і 25 число не наступило по жовтню. Тому борг України фактично менше", — пояснив він.

Пан САПРИКІН також пояснює різночитання щодо розміру газового боргу тим, що українська сторона найшвидше відняла з 2,4 млрд. $ суму дивідендів, яку повинно було заплатити СП Украгаз-енерго за наслідками діяльності за декілька років. "Ця компанія реально вже не працює на українському газовому ринку, але, проте, суперечки залишилися", — відзначив він.

Крім того, за словами експерта, залишається незрозумілою ситуація і з об’ємами газу, які зберігаються в підземних сховищах України. "Цей газ не розділено, і мабуть російська сторона порахувала його своїм", — припустив Володимир САПРИКІН, додавши, що обсяг газу в сховищах може складати порядка 7-8 млрд. куб. м.

Щоб сторони могли продовжити переговори по газових постачаннях, Україні треба виплатити підтверджену частину боргу, вважає експерт. "Частина боргу в 1,3 млрд. $. Україна повинна виплатити впродовж тижня, а по частині, що залишилася, необхідно провести звірку: хто кому і скільки винен, і поступово розплачуватися, — відзначив він. — Без цього сторони не рушать далі, оскільки першим пунктом підписаного російсько-українського газового меморандуму значиться виплата боргів".

Коментуючи намір Газпрому повернути борг через суд, пан САПРИКІН сказав, що це просто погроза. "Невідомо, який порядок вирішення суперечок прописаний у документах, але, найшвидше, Росукренерго повинно подавати до суду, а не Газпром", — відзначив він.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Обговорити на форумі