друкувати


Чи торкнеться криза інвалідів праці?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 02:02:29

Останнім часом політики різного рівня на телебаченні, радіо, в пресі активно обговорюють, як фінансова криза може вплинути на "маленького українця". Це турбує не тільки працездатне населення, значній частині якого загрожує безробіття, але й інвалідів, котрі отримують страхові виплати від Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. "Чи може криза торкнутися і нас?" — стривожено запитують інваліди праці начальника управління виконавчої дирекції Фонду в Івано-Франківській області Надію ГЛИНСЬКУ.

— Така проблема дійсно може виникнути, — сказала Надія Йосипівна. — Адже страхові виплати потерпілим ми виплачуємо за рахунок страхових внесків, що їх сплачують залежно від виду діяльності та фонду оплати праці підприємства області, фізичні та юридичні особи, які використовують найману працю. Щодня аналізуючи надходження коштів, бачимо, що вперше з початку року в жовтні не виконано завдання зі збору страхових коштів – заборгованість підприємств та організацій перед Фондом становила близько 300 тис. грн., а лише за першу половину листопада вона перевищила півмільйона грн. Це прямо і в першу чергу пов’язано зі зростанням заборгованості з виплати заробітної плати працівникам. А такі зарплатні борги, за даними звіту за дев’ять місяців року, допустили понад 150 підприємств та організацій області на загальну суму 13,2 млн. грн. – через те й Фондові недодано понад 438 тис. грн.

Особливо тривожить, що винні нам великі суми коштів ті підприємства, які допускають нещасні випадки на виробництві і їхні люди потребують виплат та уваги Фонду. Це передусім Івано-Франківська експедиція з геофізичних досліджень у свердловинах ДП «Укргеофізика» (директор С. Маринчак), яка заборгувала 41 тис. грн., ВАТ «Коломийський завод КРП» (В. Голіней) - 18, 4 тис., деревообробна компанія «Прикарпаття» в смт Рожнятові (В. Федорович) – 14 тис., ТзОВ «Монтажрембуд» у м. Коломиї (В. Солтис) – 7,4 тис., Калуська нафтогазорозвідувальна експедиція «Західукргеологія» (директор П. Лукач) – 5,4 тис. грн.

Окрім підприємств, що не сплатили внески через невчасну виплату зарплати, ще 60 підприємств допускають недоїмку до Фонду. Серед них ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана» — 87,1 тис. грн., ВАТ «Індуктор» — 24,5 тис., Коломийська виправна колонія № 41 – 22,9 тис., Ворохтянська лісова компанія – 19,3 тис. та деревообробна компанія «Прикарпаття» — 19 тис. грн.

Усі ці підприємства ми перевіримо, аби з’ясувати причини затримки і змусити їх сплатити страхові кошти. Фонд має на сьогодні доволі важелів, аби отримати заборговане. Це й подання інформації до прокуратури, райдержадміністрації, і перевірка та накладання штрафу, і звернення до суду.

Рівень надходжень до Фонду, безперечно, в цілому знизиться при подальшому збереженні негативної тенденції, коли на багатьох підприємствах і в організаціях скорочують чисельність працівників і зменшують фонд оплати праці. Однак якщо працівникові ще якось можна пояснити таку ситуацію, то потерпілому не можна зменшити страхові виплати, які залежать від його зарплати до настання нещасного випадку на виробництві. Отже, теоретично може настати ситуація, коли не буде чим платити людині за втрачене на виробництві здоров’я. Тим часом страхові виплати – єдине джерело доходу для життя й лікування тих, хто втратив своє здоров’я на роботі. А це здебільшого - немічні люди, прикуті до ліжка, які не можуть відстояти свої права. Наш Фонд для таких громадян — єдина установа, яка їм допомагає. Якщо у першому півріччі 2008-го ми в області забезпечували збір коштів відповідно до завдання, а залишки розподіляли для інвалідів усієї країни, то в листопаді може так статися, що коштів нам не вистачить.

Ситуація, справді, складається дуже несприятлива для Фонду соцстраху від нещасних випадків. Отож звертаюся до всіх роботодавців із проханням вишукати можливості, щоби, по-перше, погасити заборгованість перед ним, а по-друге – не допустити скорочення фонду оплати праці на своєму підприємстві.

Автор: Іван ЗЕЛЕНЮК, Галичина
Обговорити на форумі