друкувати


До вступу України до ЕС готові менше 10 чиновників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 09:43:27

Кабінет Міністрів затвердив чергову Державну цільову програму підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері европейської і евроатлантической інтеграції України на 2008–2011 роки. Її попередниця — програма, прийнята в 2003 році, — так і не була реалізована.

"Безумовно, програма не є гарантією вступу України до ЕС і НАТО, не є ідеальною. Але в принципі, як основа для подальших дій, — це краще, що було досі", — говорить голова Громадської експертної ради при українській частині Комітету з питань співпраці Україна — ЕС і заступник генерального директора Центру РАЗУМКОВА Валерій ЧАЛИЙ.

Він стверджує, що якщо Україна завтра вступить до ЕС, у нас не знайдеться і десятка чиновників, що вміють працювати в нових умовах: "Важливість Евроінтеграції заперечувати не буде ніхто. Ця мета підтримується практично всіма політичними силами в Україні, я скажу більше — іноді ця мета використовується як національна ідея. Але для вступу до ЕС необхідно привести українське законодавство у відповідність із законодавством Европейського союзу. Так от, фахівці, які повинні будуть цим займатися, — найвужче місце. А досягнення стандартів Евросоюзу можливе не зусиллями президента або уряду, а зусиллями всіх чиновників, що працюють на різних рівнях реформування.

Попередня програма була зорієнтована на вивчення загальних питань ЕС — НАТО, але цей підхід непродуктивний. У новій програмі реалізується новий підхід — навчання фахівців залежно від потреби у кожній сфері та стандартів, яким Україна повинна відповідати".

З іншого боку, Валерій ЧАЛИЙ сумнівається, що самі чиновники з радістю отримуватимуть нові знання. Їх потрібно якось мотивувати для того, щоб вони зрозуміли, навіщо їм витрачати додаткові зусилля. А для того, щоб уникнути формалізації, вважає пан ЧАЛИЙ, потрібно внести відповідні кваліфікаційні вимоги для держслужбовців різних рівнів. На його, програма може не отримати все вказане в бюджеті фінансування, та й не факт, що вся сума знадобиться: "Це не „соціально захищені статті”, тому якщо кризові явища поглиблюватимуться, програма може не реалізовуватися повною мірою. Хоча якщо порівняти бюджет на навчання з витратами на утримання чиновницького апарату, то ця цифра не така й велика".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО (за публікаціями газети Коментарі)
Обговорити на форумі