друкувати


Україна-НАТО: погляд з Донецьку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 09:39:00

13 листопада 2008 р. у Донецькому національному університеті пройшла Осіння академія НАТО, присвячена темі "НАТО та питання безпеки у Східній та Південно-Східній Європі".

В роботі Академії взяли участь представники РНБО України, Центру інформації та документації НАТО, посольств Словаччини та Чехії, наукові співробітники польських, російських, українських вищих учбових закладів. Центр РАЗУМКОВА представляв провідний експерт міжнародних програм Михайло ПАШКОВ.

Учасники академії розглянули питання формування нової архітектури європейської та євроатлантичної безпеки, проблеми регіональних конфліктів в контексті нещодавніх подій в Грузії, перспективи відносин України з НАТО напередодні грудневій зустрічі глав МЗС країн-членів Альянсу.

Михайло ПАШКОВ виступив з доповіддю "Україна-НАТО: російський фактор", у якій окреслив сучасний стан та перспективи співробітництва України з Північноатлантичним альянсом, охарактеризував ситуацію у трикутнику "Україна-НАТО-РФ", акцентував увагу на позиції Росії стосовно євроатлантичної інтеграції України, відповідних діях російської сторони, спрямованих на блокування просування України до Альянсу. Михайло ПАШКОВ також розповів про аналітично-дослідницьку діяльність Центру Разумкова у сфері євроатлантичної інтеграції України.

На думку експерта, в сучасній ситуації Україні слід поглиблювати рівень діалогу з НАТО з питань її євроатлантичної інтеграції задля зменшення невизначеності у взаємовідносинах. Слід підвищити ефективність взаємодії з Альянсом в існуючих форматах з метою наближення їх до рівня ПДЧ. Доцільно ініціювати довго- та короткострокові проекти співробітництва, які матимуть конкретний, відчутний для громадськості результат.

Осіння академія НАТО була організована Науково-інформаційним Центром міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці при Донецькому університеті за допомогою Центру інформації та документації НАТО в Києві, Міжнародного фонду "Відродження".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі