друкувати


ПДЧ для України відкладений щонайменше до червня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-24 01:06:05

Щодо можливого рішення міністрів закордонних справ країн-членів НАТО не надавати Україні Плану дій з членства в Альянсі на грудневому Саміті в Нью-Йорку, головне питання — не в графіці надання ПДЧ, а в поглибленні реформ у сфері оборони та безпеки, вважає заступник генерального директора — директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій ЧАЛИЙ.

"Через те, що дане питання політизувалося, між наданням ПДЧ і вступом до НАТО сьогодні фактично ставлять мало не знак рівності. Хоча це далеко від істини", — сказав експерт, нагадавши, що ПДЧ — далеке не членство в альянсі. З іншого боку, ПДЧ — зовсім не обов’язкова умова членства в НАТО, багато країн ставали його членами і без ПДЧ. "Але було б неправильно відмовлятися від проміжного формату", — вважає пан ЧАЛИЙ.

Він прогнозує, що серйозно питання про ПДЧ для України буде розглянуто не на ювілейному саміті НАТО в квітні, а в червні 2009 р. — на міністерській черговій зустріч. І рішення цього питання залежить від трьох чинників — наявність дієздатної влади в Україні, готовності країн НАТО до розширення альянсу і відносин НАТО і Росії.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі