друкувати


Україні потрібно було давно розрахуватися з Росією за газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-22 03:34:59

Україні потрібно було давним-давно розрахуватися з Росією, щоб позбутися газової залежності, заявив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО, коментуючи доручення президента Дмітрія МЄДВЄДЄВА Газпрому стягнути з України 2,4 мільярда доларів США боргу за постачання газу.

На думку експерта, Україні потрібно було давно раз і назавжди перейти на європейську систему відносин з Газпромом, "у тому числі і з питань ціноутворення, за, так званими, довгостроковими контрактами". "Проте це не робиться з тієї причини, що наша держава надзвичайно слабка і тому серед людей, які займаються переговорним процесом, переважають інтереси тимчасового особистого характеру", — упевнений Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО.

Причиною безуспішних переговорів з Росією з "газового питання" він називає особисті інтереси чиновників: "На жаль, ніхто, з учасників переговорів з української сторони, ніхто не піднімається на рівень загальнодержавних інтересів". І як результат, вважає експерт, "ми бачимо з року в рік, який би уряд не приходив, історія повторюється все та ж і, природно, Газпром і Кремль використовує ситуацію в політичних інтересах. І ми знову бачимо, що напередодні саміту країн НАТО з надання Україні ПДЧ це питання загострюється з новою силою". "Але винна, в першу чергу, українська влада", — підкреслив пан ОМЕЛЬЧЕНКО.

Пояснюючи, в чому ж слабкість нашої держави, аналітик сказав: "Слабкість насамперед, в політичному плані. У тому, що уряд не може захищати державні інтереси, не може, нарешті, погасити заборгованість. Реально це можна було зробити вже давним-давно. У нас були кошти. Зараз вже це буде зробити набагато складніше. Але були для України сприятливі умови, коли була хороша світова кон’юнктура, значне зростання економіки — одне з найбільших в Європі. Ось тоді й треба було розраховуватися, і не було жодних для цього проблем".

Що ж до позиції і заяв російської сторони, то Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО упевнений: "Росія, в даному випадку, використовує ті аргументи, які ми самі їй даємо. Для того, щоб російський уряд так не поступав, не треба їм потурати. Не використовує ж Росія подібні аргументи проти Німеччини, Франції, або Італії, тому що уряди цих країн захищають інтереси своїх держав і не дозволяють своїм газовим компаніям не розплачуватися вчасно і не сприяють дії якихось підкилимових непрозорих схем".

"Газпром використовує слабких — тих, які не можуть чітко відстоювати свої державні інтереси та загрузли у непрозорих схемах", — підсумував Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ, за матеріалами Центру Разумкова
Обговорити на форумі