друкувати


Хто заробить на кризі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-22 03:19:34

В Україні різко скоротився споживчий попит, але небувале зростання продажів продемонстрували алкогольні напої. Якщо на початку року виробники горілки прогнозували падіння об’ємів виробництва на рівні 10%, то зараз, навпаки, відзначають зростання — 8%. Сплеск відбувся в останні місяці: у вересні реалізація гарячливого виросла на третину, в жовтні — на 50%, в листопаді чекають таких же темпів.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь ЮРЧИШИН припустив, що зростання споживання міцних напоїв може бути пов’язаний з ситуацією на ринку праці. "Однозначну оцінку ситуації дати не можна. Але в принципі, зараз задоволено багато робочих місць скорочується, і відсутність роботи, куди треба піти з тверезою головою, може бути чинником, який привів до збільшення споживання алкоголю", — вважає експерт.

На думку Василя ЮРЧИШИНА, галузей, здатних отримати свої дивіденди від нинішньої важкої ситуації, дуже багато. "Аграрії могли б поліпшити свої позиції. Попит на їх продукцію ніколи не впаде. Крім того, на тлі постійного падіння цін на нафту з’являється можливість поліпшити своє положення тим, хто є споживачами нафтопродуктів — транспортникам, переробникам", — вважає пан ЮРЧИШИН.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі