друкувати


Уроки фізкультури: невеселі старти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-21 01:42:30

Сумна статистика набирає обертів: уже четверо школярів померли на уроках фізкультури. Уряд наразі заборонив проводити у школах кроси.

Але давайте дослідимо цю проблему глибше: чому сповнені сил школярі гинуть на уроках? Що ж тоді казати про тих, хто не відзначається міцним здоров’ям? І чи варта гонитва за спортивним результатом такої високої ціни? А може, варто переглянути нормативи з фізичного виховання?

Свідчать медики... Найновіші дослідження Міністерства охорони здоров’я показали, що понад 80% (!) школярів мають проблеми зі здоров’ям. Найчастіше учням дошкуляють хронічні тонзиліти, бронхіти, пневмонії. Почастішали випадки бронхіальної астми. Це ті хвороби, які порушують роботу серця. У теперішніх дітей дуже низька опірність організму, тому банальні ГРЗ призводить до різноманітних ускладнень.

Крім цього, лише минулого року майже у 800 тисяч українських школярів виявили хвороби органів травлення, характерні для людей зрілого віку: гастрити, холецистити. Це наслідок незбалансованого харчування та споживання продуктів зі шкідливими харчовими добавками. Таким чином, той самий крос на великі дистанції протипоказаний майже всім: і тим, хто часто хворіє на ангіни, і тим, у кого негаразд із травною системою, і тим, хто має поганий зір. Намагатися ставити рекорди зі слабким здоров’ям — неприпустимо.

Ще один нюанс — серце підлітка має певні особливості. У 12—16 років організм стрімко росте, у ньому відбуваються кардинальні фізіологічні зміни. Росте й саме серце, яке працює в посиленому режимі. Педіатри знають: будь-які зовнішні фактори (стреси, інфекції, фізичне навантаження) можуть спровокувати гостру серцеву недостатність навіть у цілком здорового підлітка. З іншого боку — часто різноманітні серцеві вади можуть протікати безсимптомно, без скарг. Ось чому саме в цей період варто проходити регулярні медичні обстеження. Але здебільшого шкільні медогляди — чиста формальність. Дітей виміряють, зважують, прослуховують, оглядають горло. Зрідка скеровують на флюорографію. А мали б робити бодай ЕКГ та УЗД-діагностування кожному учневі. Можливо, тоді вдалося б уникнути трагедій.

...І педагоги Ось які міркування з цього приводу має методист районного відділу освіти Василь ДОСИН, який відповідає за предмет фізичного виховання у школах нашого району:

— Безумовно, випадки загибелі школярів на уроках фізкультури насторожують фахівців цього предмета, — каже Василь Дмитрович. — Насамперед, хочу сказати — це не вина вчителя чи тренера. Порядок такий: кожна дитина, яка перебуває на обліку в поліклініці чи лікується амбулаторно, повинна мати довідку про звільнення від фізкультури, де вказується діагноз захворювання. Коли дитина приходить до школи, батьки зобов’язані повідомити директора і вчителя фізкультури про стан здоров’я їхнього школярика. Списки хворих дітей має подавати й лікарська амбулаторія. Крім цього, згідно з положенням про навчальний процес, наказами Міносвіти й науки України, вчитель фізичної культури не має права проводити заняття з учнями, які не пройшли поглиблений медичний огляд. Під час такого огляду якраз і можна виявити приховані форми захворювання, які при перевантаженнях призводять до сумних наслідків.

Що стосується Коломийщини, то ми щороку звертаємось у районну лікарню з офіційним листом, де просимо допомогти провести такий огляд у всіх школах району. Огляд відбувається, але, на мою думку, за браком часу і коштів медпрацівники не встигають ретельно оглянути кожного учня. Тут наполегливішими мають бути і керівники шкіл, які мають медичних працівників у штаті.

Мушу сказати, що основною постаттю у цій справі залишається вчитель фізичної культури. Він — фахівець, здавав державні екзамени з фізіології спорту і лікарського контролю. Учитель має орієнтуватись і знати, яке навантаження і якій дитині можна давати. Звісно ж, на уроці саме вчитель відповідає за здоров’я і життя дитини.

Проблему треба вирішувати терміново! Тож, у першу чергу, разом з медиками треба провести належний медичний огляд з виявлення хворих дітей. Керівники шкіл разом з учителями фізкультури й тренерами мають подбати про спецгрупи для дітей зі слабким здоров’ям (які мають відповідно фінансуватись). Має бути тісний зв’язок школи з батьками тих дітей, які належать до групи ризику за станом здоров’я. Добре би було провести навчання з учителями й тренерами з питань лікарського контролю за школярами. Тільки спільними зусиллями й розумінням проблеми можна зберегти здоров’я і життя підростаючого покоління.

Витяг деяких нормативних вимог з програми для загальноосвітніх навчальних закладів “Основи здоров’я і фізична культура” Міністерства освіти і науки”:

1 клас (діти 6—7 років):
біг на 30 м — 7 сек. (хлопчики), 7,2 сек. (дівчатка);
підтягування на низькій перекладині — 7 разів (хлопчики), 3 рази (дівчатка).

3 клас (діти 8—9 років):
кросова дистанція без врахування часу — 1 км 500 м (хлопчики), 1 км (дівчатка);
лижна дистанція 1 км — 8 хв. (хлопчики), 9 хв. (дівчатка).

4 клас (9—10 років):
біг на 1 км — 4 хв. 25 сек. (хлопчики), 5 хв. 45 сек. (дівчатка);
стрибок у довжину з місця — 1 м 75 см (хлопчики), 1 м 75 см (дівчатка).

7 клас (12—13 років),
біг на 30 м —5 сек. (хлопчики), 5,2 сек. (дівчатка).

11 клас (16—17 років):
крос на 3 км (хлопці) — 13 хв. 30 сек.;
крос на 2 км (дівчата) — 10 хв. 30 сек.;
біг на 100 м — 14,0 (хлопці), 15,5 (дівчата) сек.;
згинання і розгинання рук від підлоги в упорі лежачи — 35 разів (хлопці); 16 разів (дівчата).

А ви так зможете?

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі