друкувати


Іван ЗАЄЦЬ пропонує ЛУЖКОВУ повернути Москву до складу Чернігівської області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-20 01:10:48

"Мер Москви занадто вибірково визначає момент, який треба брати за точку відліку для розподілу територій між Україною та Росією", - вважає народний депутат України, перший заступник голови Української Народної Партії Іван ЗАЄЦЬ, коментуючи висловлювання мера Москви Юрія ЛУЖКОВА про те, що "Україна не має прав на володіння Кримом", оскільки, за його словами, "Крим було віддано Україні у зв’язку із 300-річчям добровільного возз’єднання з Росією". ЛУЖКОВ також заявив щодо свого виступу у Севастополі, що робив його не на території України: "Севастополь – військово-морська база РФ. Севастополь ніколи не був територією України".

У зв’язку з цим Іван ЗАЄЦЬ пропонує мерові Москви повернутися не у XVIII чи XX століття, а в ХІI: "Давайте повернемося до князівських часів, коли Москва входила до складу Чернігівського князівства. Вона перебувала на його околицях, і в ту глушину чернігівські князі переважно їздили на полювання. Користуючись логікою ЛУЖКОВА, Україна мала б поставити питання про повернення Москви до складу Чернігівської області".

Іван ЗАЄЦЬ наголосив, що "мер Москви ЛУЖКОВ не вперше дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Кримського півострова у складі України", і нагадав наслідки, коли таку позицію підтримав російський парламент: "Спроби російського парламенту в 1993 році поставити під сумнів перебування м. Севастополя у складі України вже ставали предметом розгляду Радою Безпеки ООН і були оцінені у відповідній Заяві як несумісні “з цілями та принципами Статуту ООН”.

Український політик також нагадав, що "у 1997 році у питанні територіальної цілісності України, а значить і приналежності Криму і м.Севастополя, раз і назавжди було поставлено крапку у міждержавному Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство", і "ці факти мають бути добре відомі кожному політикові в Росії".

На переконання представника УНП, "спроби посягання на територіальну цілісність та недоторканість України, втручання у внутрішні справи нашої держави, як і нагнітання навколо України інформаційної істерії, не мають перспективи і шкодять в першу чергу самій Росії".

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі