друкувати


Для розвитку о.Зміїний не потрібна вільна економічна зона

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-20 10:42:41

"Для розвитку о.Зміїний, як самодостатнього економічного району, немає потреби створювати окрему вільну економічну зону. Основою розвитку економічного району на Зміїному має стати видобувна галузь", – переконаний заступник голови Української народної партії, народний депутат України, член бюджетного Комітету Ярослав ДЖОДЖИК. Так політик прокоментував схвалення на засіданні Уряду законопроекту "Про спеціальну (вільну) економічну зону "Ахілія" на острові Зміїний", що передбачає створення сприятливих умов для залучення інвестицій у туристично-рекреаційну інфраструктуру острова.

На думку народного депутата, "участь у розвідці та видобуванні енергоносіїв самі по собі можуть бути цікавими для іноземних та українських компаній". "На сьогодні юридично і точки зору міжнародного права територія о.Зміїний та прилеглі води перебувають під юрисдикцією України. Тому немає юридичних підстав для обмеження діяльності інвесторів, що бажають взяти участь у початку розвідувальних робіт щодо пошуку нафти та газу в українському шельфі", – зазначив Ярослав ДЖОДЖИК.

Представник УНП підкреслив, що "Україна повинна виграти справу у Міжнародному суді", проте вже зараз "може починати роботу із залучення інвестора". "Це буде додатковим позитивним фактором для України, коли, скажімо, якась із західних компаній, наприклад, "Шелл", відкриє своє представництво на о.Зміїний, оскільки тоді буде набагато важче переконувати, що острів є скалою", – підкреслив Ярослав ДЖОДЖИК.

Підсумовуючи, заступник голови УНП наголосив: "В умовах залежності України від імпорту енергоносіїв острів Зміїний має всі шанси стати базовою для розробки українських морських родовищ".

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі