друкувати


На виборах перемагати повинні ідеології, а не "грошові мішки"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-14 01:15:48

Політичний аналітик Олександр ПАЛІЙ вважає, що першопричина не зовсім "відповідної", як для "обранців народу", поведінки депутатів українського парламенту криється у існуючій виборчій системі.

За його словами, існуюча виборча система є дуже складна в сенсі представництва людей, тому, необхідним є забезпечення входження в еліту нових осіб і забезпечення реальної конкуренції між ними.

"Те, що ми маємо на сьогоднішній день – це реальна можливість лідерів записувати у виборчі списки абсолютно неадекватних людей, які не можуть відповідати за свої руки, вже не кажучи за країну. Таку маємо проблему", - констатує експерт.

Разом із тим, на його думку, механічне змінення виборчої системи на мажоритарну, теж не дасть бажаного результату, якщо не буде встановлено граничної чистоти виборчого процесу.

"Тобто, якщо запровадження мажоритарної виборчої системи, в принципі, може мати відносно позитивний результат, то тоді виникає проблема, що буде ліквідовано досвід людей голосування за партії. Це, в певній мірі є позитивний досвід, який існує на сьогоднішній день", - зазначає ПАЛІЙ.

Тому, на його переконання, оптимальним було б запровадження конституційної реформи, відповідно до якої мали б бути дві палати парламенту – нижня мала б обиратися за пропорційною системою, яка існує зараз, або за відкритими списками; а верхня – за мажоритарною.

"Нажаль, наразі, такий варіант зараз мало реалістичний, оскільки до цього зараз не готовий і Президент. Тому виникає питання як сумістити той досвід, який був у населення із більшою оптимізацією виборчої системи", - зауважує експерт.

Він вважає, що на даному етапі, хоч і не ідеальним, але слушним є повернення до змішаної системи виборів.

Крім того, як наголошує ПАЛІЙ, потрібно унормувати той факт, що виборча кампанія повинна вестися з мінімальним залученням коштів. "Тобто, щоб не перемагали "грошові мішки". Це, що стосується пропорційної системи", - уточнює він.

В зв’язку із цим, експерт пропонує перевести виборчу кампанію у формат листівок і спеціальних газетних випусків, і в такий спосіб, на скільки це можливо, вивести її з телевізора.

"Відповідно, потрібно надати право дуже жорстких санкцій Нацраді з питань телебачення і радіомовлення щодо порушення телеканалами встановлених норм, - зазначає ПАЛІЙ. – Тобто потрібно створити максимально конкурентне середовище, щоб справді відбувалася конкуренція ідей, ідеологій, а не конкуренція фінансів".

У частині мажоритарної системи виборів, на переконання експерта, також, однозначно, потрібно домогтися максимальної чистоти виборчого процесу. "В цьому сенсі, відповідальність за підкуп виборців повинна дуже і дуже серйозно каратися. Виборча комісія повинна отримати право навіть відсторонити таких порушників від участі у перегонах", - зауважує він.

На переконання ПАЛІЯ, тільки очистивши в такі способи виборчий процес, Україна отримає певне оновлення політичної еліти. "Чесних і професійних людей, насправді, в країні достатньо, але, нажаль, наверх потрапляє дуже багато "випадкових" персон. А змінити таку ситуацію можливо лише через вибори – демократичну процедуру", - додає він.

За матерiалами: "ГАРТ"
Обговорити на форумі