друкувати


Відставка ЯЦЕНЮКА – перший крок до переформатування парламенту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-14 10:35:52

Відставка Арсенія ЯЦЕНЮКА з посади голови Верховної Ради України є першим кроком до переформатування сил в парламенті, вважає заступник генерального директора, директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій ЧАЛИЙ.

Ситуація, що склалася — "це фактично перший крок в новій політичній грі, яка, з погляду ініціаторів, повинна привести до нового формату якщо не коаліції, то більшости в парламенті, або, з погляду тих, хто в останню мить намагався заблокувати ухвалення такого рішення — до відновлення іншої конфігурації", — відзначив В.Чалий в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, він упевнений, що зрештою це приведе до проведення дострокових парламентських виборів. "В умовах політичної конкуренції, яка перейшла фактично у війну на знищення, відсутність здатности до політичного компромісу приведе до того, що вибори швидше за все будуть. Тому, швидше за все, весна наступного року все-таки буде періодом парламентської виборчої кампанії", — відзначив політолог.

На його думку, Арсеній ЯЦЕНЮК став "жертвою власної політичної гри". "Що стосується особистого Арсенія ЯЦЕНЮКА — мені здається, з одного боку він вів свою таку політичну, політтехнологічну гру, і багато в чому став жертвою цієї гри", — відзначив В.ЧАЛИЙ. На його думку, у екс-спікера "виявилося певне перебільшення деяких чинників", які перешкоджали відставці з посади голови Верховної Ради. "Ну, а позитив в тому, що таким чином у Арсенія Петровича з’являється такий дефіцитний останнім часом для нього час для створення власної політичної сили і початку абсолютно іншої гри, по суті — підготовки до президентських виборів", — відзначив В.ЧАЛИЙ.

Він також вважає, що відставка А.ЯЦЕНЮКА "була наслідком наявної розстановки політичних сил". При цьому власне процес відставки був запущений ним самим після подачі заяви про звільнення.

Говорячи про подальші перспективи А.ЯЦЕНЮКА, В.ЧАЛИЙ не виключив можливості його самостійної участи в президентських виборах. "Виходячи з його заяв, можна зробити висновок: якщо йдеться про створення нової політичної сили, яка повинна прийти на зміну нинішнім лідерам, то логічно, що така політична сила не може не брати участи в президентських виборах", — сказав він. При цьому політолог відзначив, що згідно з даними соцдосліджень, президентський рейтинг А.ЯЦЕНЮКА зростає.

"Я думаю, що зараз для нього буде дуже важливий період. Якщо він буде достатньо довгий час без якихось посад — це хороший період для роздумів, для формування своєї стратегії, а плани у Арсенія Петровича достатньо амбітні. Я думаю, що він дійсно політик з великим потенціалом, хоча дуже важливе питання — чи вдасться йому реалізувати цей потенціал в Україні", — відзначив В.ЧАЛИЙ.

Автор: Валерій ЧАЛИЙ
Обговорити на форумі