друкувати


Кожен "хам з депутатським мандатом" переконаний, що пику йому чистити не можна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-14 09:30:12

Політолог Володимир ЦИБУЛЬКО вважає, що побороти депутатське "хуліганство" можна лише створивши виборчу систему, за якою депутата, в індивідуальному порядку, можна було б відкликати уже через рік після його обрання.

"Це повинна бути така виборча модель відкритих списків, коли депутат висувається партією, але у мажоритарному окрузі", – вважає експерт.

На його переконання, подібний формат створить своєрідну "страховку", коли з однієї сторони, діяльність депутата буде контролюватися партійною структурою і стримуватиме його від "нецивілізованих кроків", а з іншого – у мажоритарному окрузі, завжди буде змога зібрати певну кількість голосів, щоб відсторонити його.

Інші способи стимулювання гідної поведінки та діяльности народних обранців такі, як, наприклад, введення парламентської жандармерії чи позбавлення недоторканости не дадуть необхідного ефекту.

"Недоторканість взагалі має стосуватися не фізичної персони, а забезпечувати депутатську діяльність, – наголошує ЦИБУЛЬКО. – Якщо депутат у побуті хам, то що йому не можна пику начистити? А в нас дійшло до того, що кожен "хам з депутатським мандатом" переконаний, що таки не можна. Що це проти законно, а хамити він може цілком законно".

Тому, на переконання, ЦИБУЛЬКА варто було б внести поправки у Конституцію щодо депутатської недоторканости – щоб все, що на пряму не стосується діяльности депутата, потрапляло під загальну карну відповідальність.

Крім того, на думку експерта, українська політика також страждає від практики "гри в одноразові політичні проекти".

"З’явилась, якась партія, наприклад – Зелених – відпрацювала, побула раз в парламенті, а далі її не чути", – зауважує він. Тому, політолог вважає, що є сенс здійснити ревізію реєстру всіх політичних партій в Україні.

"Потрібно зробити загальну перереєстрацію політичних партій. Якщо партія немає, наприклад, депутатських фракцій у жодній з облрад чи у 10 райрадах – то її потрібно знімати з реєстрації", – говорить ЦИБУЛЬКО.

Також, він додає, що політичні партії потрібно перевірити і на легальність членства. "Тобто, на скільки їхні партійні списки відповідають реальности, – уточнює політолог. – Бо, якщо підсумувати дані заявлені деякими партіями, і порахувати 150 партій з членством від 10 тис. до 1,5 млн., то вийде, що в нас членів партій в загальному більше, ніж населення України".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі