друкувати


Вірю у відродження демократичної коаліції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-13 11:46:40

Народний депутат України Володимир Мойсик (на фото) відвідав припрутські села Коломийщини, котрі постраждали від повені. Його супроводжували голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, помічники, зокрема, депутат районної ради Володимир Мосюк, сільські голови підтоплених сіл.

Напередодні Володимир Мойсик побував на Снятинщині, зокрема, в Прутівці, де для постраждалих уже збудовано добротне сучасне житло. Відтак на прес-конференції В. Мойсик повідомив, що загалом мешканці підтоплених сіл претензій ні до державної, ні до місцевої влади не мають (хоч мають подекуди претензії одні до одних: чому сусідові дали більше грошей, ніж мені? А тим часом питання не тільки в тому, щоб компенсувати постраждалим кошти, а й щоб убезпечитися надалі від руйнації від можливих повеней. Отож, усі сили слід кинути на дамби, укріплення берегів тощо.

На прес-конференції мало йшлося про подолання наслідків повені, більше — про бентежну політичну ситуацію в державі.

Як "людина Президента". Володимир Мойсик заявив, що стоїть твердо на позиції, яку займає Віктор Ющенко, перебуває в пропрезидентській коаліції і при жодних обставинах з неї не вийде.

Указ Президента про дострокові вибори, запевнив пан депутат, — цілком законний, а призупинивши його дію, Президент дав можливість нинішній Верховній Раді відновити коаліцію чи створити нову, навести лад і плідно працювати. "Жоден з депутатів від Івано-Франківщини не підписував рішень щодо інших коаліцій, крім демократичної, — ще раз запевнив В. Мойсик. Ми ніколи не об’єднаємося з СПУ, КПУ чи Партією регіонів. І хоч у політиці кажуть "ніколи не кажи ніколи", але я вірю у відновлення нашої коаліції з БЮТ".

На зустрічі з народним депутатом були присутні не лише журналісти, а й представники осередків політичних партій, громадських організацій, отож порушувалися й питання місцевого характеру, зокрема про "розбазарювання" парку ім. Трильовського, про необхідність ремонту музею Гуцульщини й Покуття (у підвалах піднявся рівень води, з’явилися тріщини в стінах).

Цікавила присутніх думка депутатів про доцільність жорстких нововведень до закону про дорожній рух. В. Мойсик вважає, що закон трохи "репресивний", але необхідний, зважаючи на величезну кількість жертв дорожньо-транспортних пригод. Можливо, великі розміри штрафів дисциплінують водіїв.

На запитання щодо правочинності та ймовірності проведення одночасно президентських, парламентських і місцевих виборів, народний депутат сказав, що для дострокових виборів Президента немає правових підстав. Щодо місцевих виборів, ми — за мажоритарну систему; щодо парламентських — дай, Боже, добитися хоча б відкритих списків, бо багато хто нас у цьому не підтримує, в тому числі партнери по коаліції.

Чому так? Можливо, й тому, що в українському парламенті переважають зовсім не українці: їх тут усього 32% (при 78% титульної нації в державі).

Автор: Ольга ЯКИМЧУК, Іван ДЖИНДЖУРА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі