друкувати


У світі криза, в Україні — "шиза"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-10 10:07:08

В Івано-Франківську відбулася прес-конференція народних депутатів України від БЮТ Дмитра Шлемка й Віктора Терена. Тема прес-конференції, як і слід було сподіватись, одна: вплив світової економічної кризи на Україну і до чого вона може призвести.

Очевидно, нас менше цікавить світ, а більше турбує Україна. Бо світ якось викрутиться. Якщо багатії недорахуються в своїх гаманцях кількох мільярдів, їхній добробут від цього не постраждає.

Дмитро Шлемко (на фото) вважає, що кризу ніхто не може спрогнозувати (хоча радикальні аналітики подейкують про "жидо-масонську змову").

Перше, запевняють бютівські депутати, — це криза банківської системи. Банки в Україні пороздавали купу кредитів скоробагатькам, котрі їх не запускають у рух. Натомість скуповують дорожезні лімузини й нерухомість. Капітали не йдуть у велике виробництво, у промисловість. Металургія у катастрофі. Вітчизняний метал перестали купувати — бо у китайців він дешевший. Вугілля не купують. Капітали течуть в офшорні зони. Велике будівництво пробуксовує. Будівельників у Києві масово звільняють і вони великими групами тупцюють на київському вокзалі в пошуках роботодавця.

Журналісти запитували нардепів про нафтові родовища. Д.Шлемко відповів, що ніхто достеменно не знає, кому вони належать (?).

Ішлося на прес-конференції про можливість чи неможливість пошуку спільного шляху БЮТу з Президентом і "Нашою Україною". Депутати переконано заявили, що, вочевидь, спільна мова з Президентом знайдена не буде. І спільні дії навряд чи сьогодні можливі: надто великі порції бруду проковтнули вчорашні соратники по коаліції, а нині — непримиренні вороги, одні від одних. Щиро кажучи, така категоричність у висловлюваннях трохи насторожує. І обивателя цікавить не стільки питання про "зачинщиків скандалу", скільки про єдність демократичних сил. Смішно нагадувати дитячу баєчку про двох бичків на вузькій кладці.

Щодо дострокових виборів, то В. Терен і Д. Шлемко впевнені, що ці вибори нашкодять нашоукраїнцям, бо вони можуть пролетіти "фанерою над Парижем", а до парламенту прийдуть ліві сили навіть з "мертвими", але "вічно живими" вітренківцями. А литвинівці, цілком може статись, їм підіграють.

Також журналістів цікавили результати роботи комісії з ліквідації наслідків липневої повені на Прикарпатті, до якої входить Д. Шлемко. Ні для кого сьогодні не секрет, що чимало цільових коштів освоєно не за призначенням. Нардепи зробили уточнення: понад 30 мільйонів гривень "просвистано". Скажімо, в Івано-Франківську спеціальна комісія виявила кричуще надуживання: двадцятеро дітей відправлено безкоштовно до "Артеку" без будь-яких на те підстав.

А економічна криза, на думку Д. Шлемка, попри все, має один позитив: проходитиме процес оновлення й очищення капіталу. Що ми матимемо від цього? Та вже побачимо, дай Боже дочекати!

Джерело: Андрій МАЛАЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі