друкувати


Про вибори голови Рівного. Портрет кандидата від влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-07 04:15:27

Невпевнений у своїх силах чоловік, довкола якого штучно створили міф господарника, яким насправді він, можливо, і міг би бути десь так через років 10. Це все про Володимира ХОМКА, одного із кандидатів на Міського голову славного міста Рівне.

А поки що пан ХОМКО обкрадає рівнян. Якщо до його приходу у облводоканал мешканці Рівного платили тільки за водопідвід та водовідведення, то з його подачі сьогодні рівняни платять ще й за дощ. Тобто платять за дощову воду, яка тече з дахів їхніх будинків або ж прямо в землю, або ж у каналізацію. Жодної зрозумілої схеми підрахунку: скільки тонн чи літрів тече з їхніх дахів не існує. Рахунки виставляються, що називається, на око. Окрім цього, ХОМКО не встановив жодного відтоку в будинках Рівного, тому виходить, що господарює він в облводоканалі за рахунок мешканців Рівного.

Володимир ХОМКО, як тепер стало зрозуміло, – людина, яка здатна зрадити, тому що зрадив попереднього голову облдержадміністрації Василя ЧЕРВОНІЯ. Усім добре відомо, що тоді саме ЧЕРВОНІЙ висунув ХОМКА на голову міста під час попередніх чергових виборів і підтримував його всіма своїми ресурсами. Практично він і "розкрутив" нікому не відомого "господарника" ХОМКА. Під час цьогорічних дочасних виборів голови Рівного Володимир ХОМКО за домовленістю мав підтримати на посаду міського голови Василя ЧЕРВОНІЯ. Але під "тиском вагомих причин" ХОМКО переметнувся до нового губернатора Віктора МАТЧУКА і пішов у похід за мерською булавою уже з благословіння "Нашої України" та "Єдиного центру". Між іншим неназваним батьком якого є глава Президентського секретаріату В.БАЛОГА, котрий (як небезпідставно стверджує преса) штучно підтримує сепаратистський так званий "русинський рух" на Закарпатті.

Заступник міського голови Сергій ВАСИЛЬЧУК (а це перший кандидат на голову міста від "Нашої України" та "Єдиного центру") виявився зовсім не готовим до обрання його головою. Сміхотворність ситуації для нього полягає в тому, що спочатку публічно зголосився його підтримувати губернатор МАТЧУК. Між іншим скажу, що на конференції Рівненської міської парторганізації "Наша Україна" ВАСИЛЬЧУК ображено повторював: Київ змусив його "здатися" ХОМКУ і вибори голови Рівного фактично "Наша Україна" програла. Може, й так! Не знаю.

Однак по порядку. З "губернатором" МАТЧУКОМ вийшов конфуз. Підлегла пану МАТЧУКОВІ преса почала пана ВАСИЛЬЧУКА світити як перспективного голову. Підрядився також підтримувати його виходець з Тернопілля директор Рівненського пивзаводу пан ГОДА, який є членом обласної ради партії "Наша Україна", планувалося подати в пресі інформацію про широку підтримку ВАСИЛЬЧУКА громадськістю, трудовими колективами. Однак "популярність" ВАСИЛЬЧУКА не виросла, тому було вирішено терміново поставити на ХОМКА, який, у свою чергу, гарантує залишити на своїх місцях усіх заступників, окрім БОГАТИРЧУК-КРИВКО, яка, на їхню думку, "грає свою партію", прагнучи в будь-який спосіб потрапити у п'ятірку Литвина на виборах до Верховної Ради, або ж – хоча б у двадцятку, добре при цьому знаючи, що головою її не оберуть. Однак вона, на думку МАТЧУКА, вносить розбрат серед директорів шкіл та вчительства, оскільки начальник управління освіти міста, член партії "Наша Україна" В.НОВАК "гне" директорів шкіл за ХОМКА, а БОГАТИРЧУК-КРИВКО, розставивши своїх людей на керівні посади в освіті, гне своє.

Преса підхопила непродуману затію ВАСИЛЬЧУКА (очевидно з подачі голови облдержадміністрації Віктора МАТЧУКА) щодо розширення меж міста. Сергій ВАСИЛЬЧУК випустив навіть листівку, на якій показав рівнянам нові межі міста. Кримінальний відтінок нинішнього керівництва міста моментально наштовхнув рівнян на думку: вже пороздавали самі собі всю вільну землю в місті, тому розпочали планувати крадіжку в селян прилеглих до міста земель і, найперше, у самих рівнян, тобто тих, хто обробляє 2-3 сотки довкола міста, щоб якось вижити.

Секретаріат Президента поставив собі за мету виграти вибори голови Рівного, що б, на його думку, підняло рейтинг партії "Наша Україна" напередодні виборів до Верховної Ради. Проведене Секретаріатом Президента опитування рівнян показало низький рейтинг Сергія ВАСИЛЬЧУКА. Тоді була дана команда губернатору В.МАТЧУКУ натиснути на Володимира ХОМКА, щоб ХОМКО йшов на вибори від сьогоднішньої влади. Однак, щоб замилити очі рівнянам, ХОМКО самовисунеться і буде переконувати всіх, що він ні від кого не залежить. А щоб Володимир ХОМКО став слухняним, йому прозоро натякнули на нецільове використання ним коштів, що попахує криміналом. Шила в мішку не заховаєш.

8 жовтня на прес-конференції С.ВАСИЛЬЧУК "здав" себе ХОМКУ. Той, у свою чергу, пообіцяв усю нинішню міську владу залишити (звісно, якщо він переможе), чим безповоротно розвіяв міф про себе як про людину, котра спроможна в Рівному щось змінити.

Ця ситуація, щонайменше, дивна тим, що всі з "власть імущих" відверто ігнорують думку рівнян, влаштовуючи такі ж ігрища, як депутати Верховної Ради: то сходяться, то розходяться, несамовито поливаючи один одного брудом, штовхаючи ліктями та копняками вчорашніх союзників, та ще й при цьому спокійнісінько розмірковують про те, що нічого страшного немає, бо така політика. Усе це вони привнесли на Рівненщину.

Горезвісний адмінресурс, про який справедливо й гучно волали за старої влади, за "нової" набрав нових обертів. Зокрема, зганяють людей на виступи та зустрічі Волдимира ХОМКА. Не відстає від нього і Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО, котра, наприклад, у наказовому порядку заганяла вчителів та вихователів дитсадків на презентацію своєї програми в Палац дітей та молоді.

Зрозуміло, що у випадку перемоги Володимира ХОМКА все лишиться так, як і було, і штучний образ ХОМКА-господарника швидко розвіється. Стає зрозуміло, що В.ХОМКО балотується на посаду міського голови не з метою навести лад у місті, а з метою прикрити собою нині "власть імущих". Ті місцеві високопосадовцї, які за нього агітують, за його ж допомогою прагнуть уникнути відповідальності та продовжити "свою недоторканну" наживу за рахунок рівнян. Психологічний портрет ХОМКА в геометричній прогресії набирає негативних рис, чимало з яких, якщо відкинути політику, йому притаманні. Найперше те, що він, як ми бачимо, є людиною несамостійною. Відтак, цей чоловік може виявити свої якості керівника тільки в обставинах "тихої гавані" – "мене не чіпають і я тоді щось невеличке зроблю непогано". Цього явно замало для голови обласного центру. Парадоксально, але – два чоботи пара: це невдаха Сергій ВАСИЛЬЧУК і поки що нібито більш-менш успішний керівник облводоканалу Володимир ХОМКО. Скидається на те, що цих виборів ХОМКО не переживе на своїй посаді. По-перше, він явно використовує своє службове становище, по-друге, йому явно бракує лідерських якостей (швидше за все, у нього вони відсутні взагалі). Надто кидається в очі те, що за нього публічно агітують лише дві людини: вкрай слабкий губернатор В.МАТЧУК (деякі джерела, які встиг переглянути, варті того, щоб докладніше розповісти про пікантні речі, пов'язані з цією людиною, але про це пізніше), та давно списаний улюбленець публіки ВАСИЛИШИН, який вирішив на халяву підзаробити напівкомічними статейками в місцевій пресі зразка "Я - за ХОМКА!". Він чомусь думає, що когось дуже обходить, чому саме він підтримує ХОМКА. Як то кажуть, хто платить, про того й співають. До речі, хтось у Рівному вперто поширює чутки про те, що ВАСИЛИШИН кожної чергової чи позачергової виборчої кампанії стабільно оцінює свою "дружбу" у 50 000 дол. і робить це майже відкрито – ти мені не даєш, я пішов до іншого.

Нещодавно Рівненський місцевий телеканал "Рівне-1" зняв та продемонстрував фільм про нашого героя В. ХОМКА, який розповідає про весь технологічний процес водопостачання рівнянам. Коли б ХОМКО про це розповів рік тому, а не перед виборами, йому, певно, рівняни подякували б за інформацію. Правда, при цьому його запитали б: "Це Ви зробили, чи це зробили до Вас інші?" У тому фільмі про ХОМКА є все: санепідемстанція, гарний вигляд будівлі облводоканалу та ... іржаві труби водогонів, які, певно, цей господарник не встиг підфарбувати. Ми побачили, що ХОМКО явно приписав собі те, чого він ніколи не робив. Залишається одне питання – моральний бік Володимира ХОМКА, який ні сіло ні впало приписує собі зроблене не ним. Навіть під час загальноукраїнських виборчих кампаній такі речі дозволяли собі або ж пройдисвіти, або ж відверті маніпулятори.

З Володимира ХОМКА нинішня місцева влада прагне зліпити образ людини, котра не має бізнесу, яка чесна й порядна, яка живе тільки на зарплату. Подібна риторика далека від правди хоча б тому, що за два роки господарювання в облводоканалі Володимир ХОМКО примудрився купити дві квартири та одну супермашину для дочки. Про це знають всі Питається, де Хомко взяв такі гроші, якщо він не має бізнесу? Відповідь буде не на користь ХОМКА. Не на користь Хомка буде й відповідь на питання - звідки простий директор облводоканалу взяв астрономічні суми, які викидає (одним з найперших) на виборчу кампанію?

Однак сказане – не головне. Рівняни просто не знають справжньої правди, реального задуму. А вони такі. Згідно достовірних джерел, стало відомо про справжній задум "спецоперації" Секретаріату Президента та Рівненської обласної влади під назвою "ХОМКО". Ними уже запланована "перемога" Володимира ХОМКА на виборах голови міста Рівного тільки на два тижні. А після цього пана ХОМКА мають призначити заступником одного з міністрів (посада та міністерство були узгоджені наперед). Після цього сесія Рівненської міської ради має обрати секретарем міськради (вгадайте кого?), правильно — Сергія ВАСИЛЬЧУКА, який спокійнісінько буде керувати містом до наступних виборів.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі