друкувати


Юрій КОСТЕНКО: Я готовий!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-05 09:52:59

Уже довший час інтернетом гуляє інформація про створення Блоку ЮЩЕНКА. Однією із складових цього блоку, окрім президентської "Нашої України", серйозно розглядається УНП Юрія КОСТЕНКА, як політична сила, яка підкреслить праву ідеологію такого утворення. Щоправда, сам Юрій КОСТЕНКО про майбутні перспективи блокування говорить доволі стримано: мовляв, є варіанти...

Що ж насправді відбувається, а чи відбуватиметься. За словами Юрія КОСТЕНКА, котрі він сказав "Главред", зараз дійсно ніхто нічого не хоче говорити, бо невідомо, коли відбудуться вибори. Це й обумовлює стан невизначености у переговорному процесі політичних сил, які потенційно можуть формувати блоки чи йти на вибори самостійно.

КОСТЕНКО зазначає, що якщо говорити про пропрезидентські політичні сили, то вони об’єднуються задля реалізації тієї політики, яку традиційно можна назвати проукраїнською, національною, проєвропейською, тобто політики, яка базується на державному національному інтересі. До цих сил належить і Українська народна партія.

"Я хочу наголосити, що для нас питання впливів на державну політику є темою номер один з 1989-го року! Бо за всі роки незалежності Україна так і не мала жодного разу справжньої правої політики, яка, з одного боку, базується на національному інтересі, а з іншого - це політика, якої потребує економіка. Відсутність саме правої політики і призвела до всіх тих деформацій, які сьогодні має українська економіка: фактично, це не ринкова, а олігархічна економіка, яка трансформувалася з державної. Це економіка без малого підприємництва, без власника на землю!.. Ну і , врешті-решт це економіка, яка не працює в інтересах українських громадян! Ви ж знаєте, що як була сировинна спрямованість української економіки в колишньому Радянському Союзі, такою вона і залишається..." - наголошує КОСТЕНКО.

За твердженням лідера УНП, для уенпівців, "завжди було важливим створити блок правих політичних сил, у якому не було б внутрішніх протиріч, і на основі якого відбулося б об’єднання й формування такої політичної партії, яка б завжди мала підтримку правого електорату – а це, за різними оцінками, від 25 до 35% виборців... Це колосальна електоральна ніша, яка сьогодні розпорошена між популістами, соціал-демократами, між усіма політичними силами правого крила й центру..."

Згідно слів КОСТЕНКА, УНП веде дискусії "як з нашими колегами з "Нашої України", так і з іншими правими партіями, які залишилися поза парламентом. Це стосується і КУНу, і ВО "Свобода", про яку сьогодні багато говорять, що вона може самостійно пройти до парламенту." Юрій КОСТЕНКО наголошує: "Але все-таки хотілося б, щоб у майбутньому парламенті праві політичні сили не нівелювали одна одну, як це відбувається сьогодні у Раді, а могли проводити – чи в опозиції, чи у владі, праву політику."

Говорячи про ідеологічну боротьбу, а чи про орієнтацію на окремих топ-політиків – на Президента, прем’єра і лідера опозиції, лідер УНП КОСТЕНКО каже, що ЮЩЕКНО, "що б про нього не говорили, все-таки демонструє свою українську політику, політику українського національного інтересу: чи у стосунках із Росією, чи в стосунках із Заходом, чи у внутрішній політиці, чи в питаннях історичної справедливості він намагається підняти українське на державний рівень. Тому біля нього гуртуються політичні сили, які свято служать національному інтересу.

"Є "диверсифікована" Юлія ТИМОШЕНКО - майстер політичної гри: у Західній Україні вона може говорити про те, як вона любить українську мову, УПА і готова докладати зусиль про визнання її національних змагань, а в Криму говоритиме абсолютно протилежне! І є чисто проросійська позиція Партії регіонів та Віктора Януковича, яка навколо себе також збирає і політиків, і політичні сили... Тому на виборах йтиметься про те, що більше підтримає українське суспільство: політику українського національного інтересу, маневрування чи чисто проросійську політику, яку веде ПР..." - відзначає КОСТЕНКО.

Роздуючи, чи всі політичні сили, в тому числі і Українська Народна Партія, приречені обирати когось з цих трьох та чи є четвертий шлях, Юрій КОСТЕНКО стверджує: "Є! І він називається "Права альтернатива". Під неї нам потрібно зібрати праві політичні партії, які ще залишилися, я б так сказав, нерозібраними, і запропонувати цю праву альтернативу суспільству. Сьогодні, в умовах кризи і практично банкрутства лівої політики в Україні права альтернатива нарешті буде почута виборцями, бо ми знаємо найкращі рецепти, як створити робоче місце! Тому я й кажу, що альтернатива є. Питання тільки, чи здатні ми будемо на позачергових виборах, в умовах, коли праві політичні сили керуються ідеологією, а не інтересами великих олігархів, без фінансових ресурсів цю альтернативу донести до виборця..."

Говорячи про можливий вибір - Блок ЮЩЕНКА чи "Права альтернатива" зі Свободою, Юрій КОСТЕНКО каже: "Я так би сказав – УНП буде там, де буде більший вплив правих політичних сил на державну політику. Для нас це ключове! Ми настраждалися за 17 років політики, яка привела Україну до кризового стану! Бо це політика лівопопулістська, лівоолігархічна, але ніяк не національна, не права економічна політика, де попереду стоїть інтерес українського виробничника!"

Відповідаючи на запитання, чи немає певних розходжень всередині УНП через те, що шанси Блоку ЮЩЕНКА і "Правої альтернативи" здобути політичний вплив і сформувати коаліцію виглядають меншими, аніж у гіпотетичного БЮТ, КОСТЕНКО говорить: "Ми – найстаріша політична сила, ведемо родовід від Народного руху України, тому пережили багато різного роду внутріпартійних потрясінь, особливо напередодні виборчих кампаній, які викликають в партії шалені дискусії.! Не секрет, що і зараз такого роду дискусії ведуться. Але не у тому плані, де більше УНП отримає депутатських місць, а в тому, де УНП зі своєю правою позицією більшою мірою зможе впливати на державну політику."

"Дійсно, ТИМОШЕНКО обіцяла і мені, й Борису Івановичу достатньо прохідних місць у списку... Але ми на це не купуємося хоча б тому, що ми маємо історію стосунків у блоці "Наша Україна". Для нас важливішою, ніж кількість мандатів в якомусь рейтинговому виборчому об’єднанні, є можливість демонструвати свою позицію на рівні правої фракції і мати вплив на формування державної політики, особливо в частині правих пріоритетів. Це питання для нас є принциповим." - наголошує голова УНП.

Коментуючи перебування всередині лівого блоку БЮТ, котре згуртує правих, і не треба буде жодних додаткових переговорів для створення "Правиці" (НРУ, ПРП вже там), Юрій КОСТЕНКО каже, що знає Юлію Володимирівну як політика дуже досвідченого: "вона ніколи не допустить втрати контролю над ухваленням рішень у своїй політичній силі. От подивіться: у БЮТ є не тільки партія "Реформи і порядок", а й колишні члени УНП Павло МОВЧАН та Олександр ГУДИМА, колишній "рухівець" Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ. Я перепрошую, які вони там праві впливи формують? На превеликий жаль, вони сьогодні виступають або у ролі статистів, або у ролі тих, хто обслуговує інтереси лівого чи лівоцентристського БЮТ..."

Також йшлося про те, що Юлія ТИМОШЕНКО пропонувала великі преференції УНП за те, щоб уенпівці стали на її бік. Чому УНП не згодилися на її пропозиції? КОСТЕНКО: "Це було тоді, коли Юлія ТИМОШЕНКО так і не змогла створити коаліцію з Регіонами, і мова йшла про повернення до формату демократичної коаліції. ТИМОШЕНКО знову почала переговори з представниками політичних сил, які утворили блок НУНС, в тому числі й зі мною як з керівником УНП. Під час цієї дискусії у тому числі пропонувався і спільний похід на позачергові вибори. Моя позиція була і залишається незмінною: для того, щоб повернутися до формату демократичної коаліції, потрібно ще на "березі" домовитися, яку ми політику проводимо. Бо дев’ять місяців спільної роботи у складі демократичної коаліції принаймні мені, як народному депутату і члену цієї коаліції, створили дуже багато проблем у спілкуванні з громадянами. Тому що мені, як народному депутату, складно було пояснити громадянам політику, яку й сам не розумів. Навіщо завозити в Україну імпортне м’ясо, якщо національний виробник здатний повністю забезпечити український ринок свіжим і якісним продуктом? А уряд же завіз 250 тисяч тонн! Я не розумію політики, коли уряд завозить тростинний цукор, а в українських сховищах лежать тисячі тонн цукру із українського буряка, які не можуть продати із-за низької ціни! Чи чому уряд пішов на валютну курсову гру, коли більша частина українського експорту – це металургія й хімія: цим уряд наніс перший і дуже сильний удар по українських експортерах..."

Наводячи такі прикладами Юрій Іванович хотів Юлії Володимирівні сказати, що "якщо ми коаліція й разом сформували уряд, то повинні розуміти політику уряду і мати можливість пояснити її людині праці. Сьогодні на Україну насувається ще більш страшна ситуація – світова фінансова криза. І коли Юлія Володимирівна почала говорити на теми, які стосуються превентивних заходів щодо подолання чи мінімізації цієї кризи, я теж не міг зрозуміти, що вона збирається робити. Я з нею двічі серйозно говорив на ці теми: вперше – у червні, коли я підняв тему малого підприємництва, і вдруге, у вересні..."

Коментуючи позицію УНП стосовно світової фінансової кризи, голова УНП Юрій КОСТЕНКО, наголосив, що якщо говорити про рецепти, якими оперує весь розвинутий демократичний світ, то тут якраз позиція УНП проглядається дуже чітко: ми маємо програму такого роду кроків, яку розроблено дуже давно, задовго до цієї світової кризи. "Треба зробити дуже прості речі: зменшувати, а не збільшувати податковий тиск, створювати через систему бюджетних дотацій умови для розвитку того ж малого підприємництва, повністю змінити систему регуляції економічної діяльності... Треба відмінити майже всі постанови Кабінету міністрів в частині регулювання підприємництва... Фактично треба заборонити чиновнику втручатися у виробничу діяльність!

Якщо говорити про інші методи, то через бюджетну політику сьогодні можна дотувати будівельну галузь, яка потягне за собою замовлення металургійним комбінатам, а отже й вугільній галузі. Сьогодні треба виділяти більше коштів на дорожнє будівництво: відтак утвориться величезна ніша для тих, хто втрачає сьогодні робочі місця в металургії чи хімічній галузі. Будівельна галузь і дорожнє будівництво – це такі ємні сфери діяльності, які вбирають величезну кількість робочої сили!"

Говорячи про можливі дострокові вибори, що це ініціатива саме Президента, Юрій КОСТЕНКО заперечує: "Не можу погодитися з тим, що це – ініціатива Президента! Це, якщо говорити відверто, ініціатива Юлії ТИМОШЕНКО, яка зруйнувала одну коаліцію – з нашою фракцією, і не змогла створити іншої! Принаймні розумний так не робить: розумний спочатку до кінця проводить переговори з Партією регіонів, домовляється, як в одному кріслі помістити дві фігури – і ЯНУКОВИЧА, і ТИМОШЕНКО... Може, їм треба було внести зміни до Конституції, бо у них же була конституційна більшість, і зробити крісло прем’єр-міністра на двох... Тому тема того, чому ЮЩЕНКО розпустив Верховну Раду, не зовсім коректна по відношенню до Президента – він діє у відповідності до вимог Конституції. А от щодо Прем’єр-міністра, то саме вона, як, з однієї сторони, продукт коаліції, а з другої - як реально відповідальна за економічний стан в державі, в першу чергу повинна була запропонувати Президенту шлях виходу з цієї ситуації. Всі ж розуміють, в тому числі і Президент, що відтермінування виборів за Новий рік означає, що під час виборчих перегонів ми зіштовхнемося з величезною соціальною напругою. А людина, яка хоче їсти, дуже мало думатиме про якість влади і буде купуватися на популізм, на радикалізм!.. Саме під час економічної руїни поставали такі фігури, як ҐІТЛЄР, а в 17-му році – ЛЄНІН!"

Зараз багато говориться, що пропрезидентському блокові не буде з ким після виборів формувати коаліцію. Бо якщо з БЮТ – то навіщо було розганяти цю Раду?.. Залишається Партія регіонів... Кажуть, власне, про те, що ці вибори й замишляються під суто меркантильну мету, реалізувати яку не вдалося у 2007 році: під створення коаліції Партією регіонів з "Нашою Україною" і наступний похід Віктора ЮЩЕНКА на президентські вибори...

"Я не вірю в такі сценарії, як я ніколи не вірив у те, що наша фракція у Раді цього скликання проголосує за коаліцію з Партією регіонів. Ви ж пам’ятаєте, коли йшла коаліціада, то "бютівці" лякали всіх тим, що наша фракція прагне до політичного контракту з Партіією регіонів, а не з БЮТ? Але цього не відбулося, тому що всі депутати чудово відчувають позицію свого виборця. Принаймні, я зараз говорю про себе. Я ніколи не зможу проголосувати за коаліцію з Партією регіонів, тому що це буде означати зраду виборця, який за мене голосував! Я намалюю інший сценарій, більш реалістичний. Якщо позачергові вибори відбудуться, Партія регіонів отримає перше місце, БЮТ – друге. Окрім цього, "сателіти" Партії регіонів на сьогоднішній день здатні набрати набагато більше голосів, ніж вони набрали на попередніх виборах! Я маю на увазі блок ЛИТВИНА і комуністів. Я навіть не кажу про можливість проходження до ВР МОРОЗА у складі Блоку ЧЕРНОВЕЦЬКОГО чи ще якихось лівих проектів..

Тому Партія регіонів в результаті цих виборів матиме можливість самостійно сформувати більшість, як вона це фактично зробила у 2006 році завдяки політичній зраді пана МОРОЗА. А тут не треба буде ніяких зрад, у неї буде 226 гарантованих голосів! І тоді ПР дійсно може запропонувати "Нашій Україні" - не знаю, в якому варіанті: будь ласка, приєднуйтесь до нашої більшості, ми вам виділимо квоту, ну, наприклад, міністра культури чи Мінмолодьспорту, щоб Юра ПАВЛЕНКО продовжив готувати Україну до Євро-2012! Нормально: ви в коаліції, впливаєте на державну політику, на все, що потрібно для розвитку української європейської держави!..

Це, звичайно, іронія, але вона базується на реаліях. А ці реалії такі – сьогодні, в час цього невдоволення діяльністю влади, буде перемагати опозиція. Це – політична арифметика всього світу. Якщо влада не демонструє покращення життя, а навпаки, падіння, тоді до влади приходить опозиція!" - каже Юрій КОСТЕНКО.

Допускаємо, що Партія регіонів формує парламентську більшість самостійно, і, пропонує "Нашій Україні" квоти... а Президент задля стабілізації ситуації в країні, підтримує таку коаліцію, дає добро на призначення нею прем’єра. Чи може КОСТЕНКО припустити, що у такій ситуації УНП заявить про опозицію до цієї коаліції і, відповідно, до Президента, який підтримує цю коаліцію? "Звичайно. – каже Юрій Іванович – Ми ж як ідеологічна політична сила керуємося своєю програмою, а не уподобаннями щодо Президента, ЯНУКОВИЧА чи ТИМОШЕНКО. Чим відрізняється УНП – це тим, що вона завжди була, як-то кажуть "невдобною". Скільки я не працюю в політиці – Українська народна партія всім стоїть як кістка в горлі! Чому? Тому що ми завжди тримаємося ідеологічної позиції, ми політично послідовні і дуже цінуємо свою політичну репутацію. Тому, якщо припустити, що Партія регіонів формує більшість і пропонує "Нашій Україні" приєднатися до неї, УНП в той же день зробить заяву про перехід в опозицію. Так, в чинному конституційному полі депутати від нашої партії не зможуть вийти з фракції. Але, з іншого боку, ми політично будемо чесними перед співгромадянами і працюватимемо як опозиція всередині фракції, яка пішла у владу всупереч волі виборця."

Коментуючи слова про те, що КОСТЕНКО з ЮЩЕНКОМ, Юрій Іванович наголошує: "Я не з ЮЩЕНКОМ, я з Україною в серці чесно працюю в політиці з 90 року! Однак, коли політика ЮЩЕНКА як Українського Президента на 95% співпадає з тим, що записано в нашій партійній програмі, яку ми витворювали ще на початку 90-х, то чому я не маю підтримувати цю політику?"

Висловлюючись про Єдиний центр, КОСТЕНКО каже, що реальної політичної сили, яка називається Єдиний центр, в українській політиці ще немає.

Останнім часом багато політиків та й звичайних громадян кажуть, що країні зараз потрібен політик-камікадзе, який знаючи, що ставить хрест на подальшій політичній кар’єрі, вдасться до непопулярних заходів, які тільки й можуть порятувати країну... Такого собі українського БАЛЬЦЕРОВІЧА.

"Я готовий!.." – впевнено каже Юрій КОСТЕНКО, відповідаючи на запитання чи бачить він "такого українського БАЛЬЦЕРОВІЧА".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО,
Обговорити на форумі