друкувати


Б.ТАРАСЮК проміняв "Рух" на портфель

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-05 09:37:02

У Народному Русі – черговий розкол. У пошуках політичного притулку, його лідер Борис Тарасюк практично подарував колишнім суперникам власну політичну силу.

У понеділок, 13 жовтня голови 20 обласних організацій Народного Руху офіційно підтримали заклик Бориса Тарасюка об’єднатись із БЮТ на дострокових парламентських виборах. Щоправда, з рішенням не погодилися лідери трьох найбільших регіональних представництв і ціла низка рухівців по всій Україні. Цікаво, що цих "інакомислячих" – близько 30 тисяч і вони складають партійну більшість. Тим паче відвертим цинізмом виглядає роздратування їхньою позицією у керівництві НРУ. І позицію більшості у Русі можуть просто проігнорувати на найближчому з’їзді, який остаточно вирішить долю політичної сили.

"Розколу поки немає. Всі партійні питання ми вирішимо на з’їзді, який, до речі, затягують. Насправді Бориса Тарасюка підтримують не так багато членів Руху, — коментує ситуацію один з "відщепенців" Іван Стойко. — Його заяви підтверджують тільки, що на злодієві шапка горить. Він увійшов у змову з Юлією Тимошенко про влиття Руху до БЮТ".

У свою чергу голова Львівського Руху, нардеп Ярослав Кендзьор сподівається, що на найближчому з’їзді крайові організації, які залишилися вірними рухівській ідеї, зможуть "переламати ситуацію" і переконати делегатів з інших організацій, що союз із БЮТ означатиме "загибель для РУХу". "Ми знаємо істинну причину союзу: НРУ обіцяють кілька депутатських мандатів та міністерських посад, а для БЮТ надзвичайно важливий бренд НРУ, щоб прикрити свою космополітичну напівкримінальну наготу", – пояснив Кендзьор. За його словами, Тарасюк ще з весни робить усе, аби це відбулося: "Він (Тарасюк – ред.) уже давно у БЮТ, разом з колегами Чорноволенком і Ковалем. Залишилося формально все це оформити".

Тим часом керівництво Руху намагається прибрати "непохитних" із партії. "Ми шкодуємо, що троє голів обласних організацій – Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей заявили позицію без узгодження з керівними органами Народного Руху, спрямовану на порушення єдності партії", – йдеться у спільній заяві, яку нещодавно оприлюднив представник Рівненщини Валентин Королюк.

Однак, саме ця позиція Бориса Тарасюка "загрожує серйозним розколом у Русі", переконаний член Центральної ради НРУ Лесь Танюк. "Цю лінію (об’єднання з БЮТ на дострокових виборах – ред.) не можуть підтримати три найбільші організації, які за чисельністю складають більшу частину Руху, – наголосив рухівець. – Що стосується 20 організацій, які начебто виступають з підтримкою Тарасюка, це фікція! Майже у кожній обласній організації думки розділились 50 на 50".

Так, за свідченням Кендзьора, керівництво НРУ "застосовує до крайових організацій методику батога і пряника", щоб заманити їх до БЮТу. Зокрема, підтвердили це в Полтаві: "Шкода, але це так. Рухівці Полтавської області залишаються на позиціях українства. Ми виходимо з того, що Президент іде шляхом національної ідеї, тому залишимося з ним, чого би це нам не коштувало. Тиск є, – розповів голова обласної організації Олег Пустовгар. – Мені цього дуже не хотілося би, проте боюся, що Рух блокуватиметься з БЮТом. На з’їзді партії я відстоюватиму іншу точку зору разом з депутатами: Лесем Танюком, удовою В’ячеслава Чорновола Атеною Пашко та іншими порядними людьми. Можливо, БЮТу вдасться "прихватизувати" Рух, але з Полтавою – ні".

Фактично, партія затріщала по швах, коли її лідер почав "гонитву на виживання". Влітку саме Борис Іванович вимагав різко засудити агресію Росії на Кавказі. Тобто його позиція кардинально відрізнялася від позиції Тимошенко, яка подібну до Рухівської заяву НУНС назвала головною причиною розвалу демкоаліції. Однак, тепер Тарасюк не соромиться публічно Юлію Володимирівну і вимагає скасувати указ про розпуск ВР. Цікаво виходить: коли Тимошенко намагалася позбутися коаліційного баласту, Тарасюк допомагав їй "провокувати конфлікт"; коли справа дійшла до віставки прем’єрки, лідер Руху одразу кинувся її рятувати. Випадковість? Навряд чи.

За інформацією газети "Коммерсантъ-Украина", змова між Тарасюком і Тимошенко має фактичну основу. "Юлія Тимошенко була присутня на засіданні Центральної ради Руху 20 вересня і під час нього запросила НРУ іти на позачергові вибори до Верховної Ради разом із БЮТ, після чого між нею і Борисом Тарасюком було підписано відповідна угода", – розповів один із учасників.

"БЮТ – дуже кислотна партія, яка швидко розчиняє все, що знаходиться поруч, – сказав якось політолог Дмитро Видрін, – Сердешні діють наче павучиха, яка спочатку вприскує отруту, що розчиняє покрівлю жертви, а вже потім, – висмоктує нутро".

Така доля спіткала ПРП Пинзеника, СДПУ Корнійчука. Це ж загрожує і колись славетному Руху. Тарасюк просто не може не розуміти загрози. Хоча, швидше за все, йому просто зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитись. Майже як у класика – символічний обмін і смерть…

Обговорити на форумі