друкувати


Неприпустимо, коли пам'ятники МАЗЕПІ споруджують за кордоном, а в Україні лише планують

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-04 10:14:49

"В Україні спорудження пам'ятних знаків великому українському гетьману Івану МАЗЕПІ обмежується переважно збором підписів та закладанням каменів на майбутньому місці пам'ятника", – вважає член Правління Української народної партії, голова Рівненської обласної організації УНП Василь ЧЕРВОНІЙ (на фото).

Він наголосив на "неприпустимості ситуації, коли в незалежній Україні пам'ятники МАЗЕПІ споруджують лише за кордоном. До сьогодні, додав він, "пам’ятник МАЗЕПІ споруджений лише у місті Рівному за кошти Української народної партії та у селі Мазепинці Білоцерківського р-ну Київської області, де народився гетьман". Так політик прокоментував відкриття бюсту Івана МАЗЕПИ у придністровському місті Бендери, де у 1709 році помер український гетьман.

"Плани спорудження пам'ятників Івану МАЗЕПІ в українських містах йдуть з неодмінною припискою – планується встановлення першого у Європі, будуть встановлені перші в Україні, однак ці "плани" успішно випереджають українські громади за кордоном, – є пам’ятники МАЗЕПІ у США, Канаді, Франції, тепер – у Бендерах, планується у Швеції", – наголосив політик.

"Треба нарешті відмовитися від радянських стереотипів та увіковічнити пам'ять великого українця – борця за козацькі вольності та незалежність України. Пам’ятники мають стояти не лише у Полтаві, але й у Києві та усіх містах-полкових центрах Козацької держави", – підкреслив член Правління Української народної партії, голова Рівненської обласної організації УНП Василь ЧЕРВОНІЙ.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі