друкувати


Рятуймо єдиний кінотеатр "Джерело"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-01 10:38:54

Міському голові Юрієві Овчаренку. Громаді міста Коломиї.
Громадське об’єднання "Сила громади" змушене констатувати, що в багатьох містах України успішно функціонують заклади культури, зокрема кінотеатри, натомість у Коломиї спостерігаємо занепад цієї галузі. Донедавна в місті налічували 4 кінотеатри: ім. Ірчана, "Джерело", "Юність", "Комсомолець". Три з них спіткала "невтішна доля", цьому частково сприяла і байдужість коломиян, а найбільше провина лягає на органи влади. Єдиний кінотеатр, який залишився, – "Джерело". Справжнім його керівником, ентузіастом своєї справи був покійний Баб’юк Б. З останніх сил він утримував кінотеатр "Джерело" в більш-менш робочому ритмі, очікував допомоги, виснажений хворобою, рубав дрова, носив вугілля в мішках, щоби нагріти зал, який потім заповнювали глядачі. На сьогодні цей заклад переживає не найкращі часи, перебуває на межі занепаду: заборгованість заробітної платні, оплати за енергоносії. "Джерело" потребує капітального ремонту.

В інших містах кінотеатри відчувають реальну підтримку органів влади, утримуються з міського бюджету. А що в Коломиї? Відомо, що оголошено конкурс на оренду приміщення кінотеатру без зміни цільового призначення. Проте, шановні, як засвідчує практика, такі дії передують приватизації об’єкта, після чого новий власник розпоряджається закладом на свій розсуд. Кінотеатр "Джерело" ризикує перетворитися в черговий заклад грального бізнесу або супермаркет.

Щоб запобігти такому розвитку подій, пропонуємо міській владі повернутися обличчям до вирішення цієї важливої проблеми для громади. А саме: призупинити намагання здати об’єкт "Джерело" в оренду; у бюджеті на наступний рік передбачити фінансування ремонту й утримання кінотеатру.

Ми маємо фонд соціально-економічного розвитку, чому ж ніхто з депутатів не запропонував виділити якусь суму на роботу цього закладу?

Пропонуємо громадськості міста долучитися до цієї важливої справи – порятунку кінотеатру "Джерело". Ми зобов’язані, як ніколи, запобігти остаточній руйнації єдиного коломийського кінотеатру. Уважаємо, що при незначних затратах із боку місцевої влади можливе функціонування кінотеатру як комунального закладу міста для забезпечення культурно-просвітницьких потреб передусім учнів шкіл, коледжів, гімназій.

Прийнято на зборах громадського об’єднання "Сила громади" 22.10.2008 р.

P.S. Звернення одноголосно підтримала громадська рада Коломиї, зокрема Рада старійшин, "Державність", Всеукраїнське об’єднання ветеранів, "Зелений світ", "Комітет оборони прав людини", "Союз українок", спілка художників "КолоМиЯ", "ТоЛоКА", міська організація Національної спілки журналістів України.

Джерело: Коломийський вісник
Обговорити на форумі