друкувати


ЄC надумав серйозно ускладнити життя Facebook та Google через персональні дані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2015-10-06 11:59:44

 

6 жовтня Суд Європейського Союзу оголосить рішення у справі щодо захисту даних, що може означати початок важких часів для Facebook та інших інтернет-велетнів.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Німецьку хвилю".

Зокрема, найбільші компанії - Facebook, Google та інші дані з усього світу зберігають на батьківщині концернів, у США. Через це вони підпорядковуються американському праву у сфері захисту даних. А його приписи є набагато слабшими за європейські, крім того, американські спецслужби, зокрема і АНБ, мають таким чином легкий доступ до цих даних, йдеться в матеріалі.

Як зазначається, раніше політки та держструктури закривали на це очі. Просто робили вигляд, ніби європейське та американське право щодо захисту даних користувачів є еквівалентним. "Safe Harbor" - саме так називалася угода, яку було підписано 15 років тому і яка зробила обмін даними між США та країнами ЄС таким простим для інтернет-концернів.

Щоправда, тепер ця угода може бути скасована судом ЄС. Генеральний прокурор ЄС Ів Бот майже два тижні тому оприлюднив свою думку щодо цього питання. Він дійшов висновку, що у США персональні дані європейських громадян не отримують належного захисту. Передусім, Бот критикує шпигування з боку американських спецслужб.

Видання пише, що якщо це станеться, це означатиме для Facebook та інших компаній великі проблеми.

Інтернет-концерни мають чимало можливостей, аби відреагувати.

По-перше, вони можуть суворо дотримуватись нових правил і зробити все, аби дані європейських користувачів фактично зберігалися лише у Європі.

Facebook, наприклад, уже перевів керування своїми справами у ЄС до європейської "дочки" в Ірландії - формально саме вона відповідає за усі дані європейських користувачів.

Щоправда, доведеться зробити величезну кількість переналаштувань, аби припинити зберігання даних користувачів у США.

Також Facebook досить просто може формально припинити свою діяльність у Європі та вимагати від користувачів використовувати американське представництво концерну. Але це може призвести до протистояння із Європейською Комісією, адже у цьому випадку мав би втрутитися ЄС, аби наполягти на захисті даних європейських користувачів.

Як варіант Facebook може змусити своїх європейських користувачів дати згоду на збереження їхніх особистих даних у Сполучених Штатах.

Джерело: Фіртка