друкувати


Україна "втрачає громадян" через інформаційну окупацію російських телеканалів - медіаексперт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2015-01-29 09:51:35

На територіях, підконтрольних сепаратистам, а також у прифронтовій зоні мовлять 10 інформаційних російських телеканалів, але немає можливості дивитися жодного українського, тому навіть проукраїнськи налаштовані люди починають вірити російській пропаганді. Про це в ефірі програми "Ми разом" заявила керівник проекту з моніторингу регіональних медіа Світлана Єременко.

"Ці люди перебувають не лише в окупації військовій, але й в інформаційній окупації. І українська влада за весь цей час нічого не зробила, аби донести інформацію до цих людей. Не працює жоден український канал, зате працюють десять новинних й до сорока інших каналів російських взагалі", - зазначила Єременко.

За її словами, не доноситься інформація й через друковані ЗМІ. 

"До війни ми моніторили шість регіональних видань друкованих і два сайти. Зараз з них виходить лише газета "Донецкие новости" Ріната Ахметова. Але вона, на жаль, не стільки висвітлює події в області, як просто рекламує фонд Ахметова", - пояснює експерт.

Усі інші видання, зазначає Єременко, перестали виходити, оскільки їхніх редакторів сепаратисти "запросили на профілактичну бесіду й пригрозили розстріляти просто на площі". 

Коментуючи цю ситуацію голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації Вікторія Сюмар сказала Радіо Свобода, що "агенти впливу, які дуже серйозно зав’язані на російських інтересах і на співпраці з Росією", свідомо саботують зміцнення українського медіапростору.

Крім того, соціологічні опитування свідчать, що 71,8 відсотка жителів Словʼянська і Краматорська вважають нинішнє керівництво Українивинним у ситуації на Донбасі. Словʼянськ і Краматорськ - міста на Донеччині, які упродовж певного часу перебували під контролем проросійських бойовиків, влітку були звільнені українськими військами і зараз контролюються українською владою. 

З квітня 2014 року на території Донецької та Луганської областей проводиться антитерористична операція. Частину цих областей контролюють проросійські сепаратисти. 

Джерело: Радіо Свобода