друкувати


Коломийська ОДПІ: з "гарячої лінії" про зміни в оподаткуванні ПДВ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-11-19 10:30:14

З нового року наберуть чинності зміни в адмініструванні ПДВ для всіх зареєстрованих платників. В зв’язку з цим, виникла необхідність донести до них фахові роз’яснення щодо застосування нововведень.

Нещодавно, начальник відділу оподаткування та контролю об’єктів і операцій Коломийської ОДПІ, Пазюк Любов Михайлівна відповіла на запитання платників щодо нових умов в оподаткуванні ПДВ з 2015 року.

Пропонуємо до уваги відповіді на запитання, які надійшли від платників податків на "гарячу лінію".

Чи зберігається у 2015 році можливість надання звітності з ПДВ до податкової у паперовому вигляді ?

Законом України від 31.07.2014 №1621-VIІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" внесено рід змін до Розділу V "Податок на додану вартість", які наберуть чинності з 1 січня 2015 року.
Пункт 49 України доповнено абзацом другим, в якому для всіх зареєстрованих платників ПДВ визначено обов‘язок подання звітності до контролюючого органу виключно в електронному вигляді, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису підзвітних осіб. При цьому подання декларацій з ПДВ в паперовому вигляді з 1 січня 2015 року не передбачено.

Які зміни у наступному році чекають платників ПДВ при наданні покупцеві податкової накладної?

Усі податкові накладні з 01.01.2015 (незалежно від суми ПДВ в одній податковій накладній) підлягатимуть реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді (відповідні зміни внесено до п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Відповідно до змін, внесених до ст. 201 Податкового кодексу України, скасовуються податкові накладні на паперових носіях, зокрема, встановлюється норма, згідно з якою платник ПДВ зобов‘язаний надати покупцю ( отримувачу ) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису уповноваженого платником особи та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Які умови обов‘язкової реєстрації платником ПДВ у наступному році ?

Обов‘язковій реєстрації платниками ПДВ з січня 2015 року підлягатимуть лише особи, у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищуватиме 1 млн. грн. без врахування ПДВ.

Яким чином буде відбуватися електронне адміністрування ПДВ?

З 1 січня 2015 року запроваджується нова система електронного адміністрування ПДВ. Розділ V Податкового кодексу України доповнено статтею 200, яка передбачає забезпечення автоматичного обліку в розрізі платників податку:

- сум ПДВ зазначених у виданих та отриманих податкових накладних, зареєстрованих у єдиному реєстрі податкових накладних;

- сум ПДВ сплачених при імпорті товарів;

- сум ПДВ перерахованих платником податків на рахунки системи електронного адміністрування з власного поточного рахунку у вигляді поповнення, а також залишки коштів на цих рахунках;

- сум ПДВ що дають право на виписку податкових накладних.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ