друкувати


Хто запустив доміно?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-22 11:00:01

Ситуація з добровольчими батальйонами не так заплутана, як надміру засекречена. Але після останніх випадів заступника генпрокурора Анатолія Матіоса варто сказати правду про події 23-27 серпня. Інша справа – в умовах слідства комбату і бійцям "Прикарпаття" заборонили розголошувати інформацію про події під Ілловайськом.

Коли в Києві відбувались паради з демонстрацією військової міці країни, прикарпатські бійці стояли під обстрілом із систем залпового вогню без підкріплення важкою технікою. Сподіваючись на справедливе рішення військової прокуратури, журналісти Прикарпаття і самі військові вирішили не коментувати закиди про дезертирство. Сьогодні керівництво АТО у змові з військової генпрокуратурою хочуть скинути всі помилки в організації захисту кордонів України на комбата 5 батальйону Віталія Комара.

Постають логічні запитання:

1. Чому на запити про доукомплектування ніякої реакції збоку Генштабу не було? Чому рішення про передачу добровольчим батальйонам важкого озброєння приймалось майже півроку?

2. Чому за три дні до штурму кордонів України російськими десантниками всі механізовані бригади, які мали важке озброєння, покинули місце дислокації?

3. Хто віддав наказ покинути околиці Амвросіївки цим механізованим бригадам і чому батальйон "Прикарпаття" залишили на фактичне знищення ворога?

4. Чому керівництво АТО затягувало із наказом залишатися на місцях, коли ми відійшли до Волновахи?

І останнє: чому сьогодні керівництво держави воює з батальйонами територіальної оборони, а не із реальним ворогом – терористами. І чому у цій внутрішній війні сухими з води виходять генерали типу Литвина, який під час виходу з Іловайська був керівником сектору "Д" і втік, покинувши зброю, важку техніку і підзвітних йому людей?

Анатолій Матіос: "5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" скоїв злочин, бо став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом".

Анатолій Матіос – один з тих кандидатів юридичних наук, які без шпаргалки не можуть прочитати власне звернення. Більше того, якщо це не офіційне звинувачення, то для чого на брифінгу розповідати легенди типу: "Сідаємо на гелікоптер - командувач Сухопутних військ, я, мій перший заступник - летимо у Кіровоград, Знам’янку. Посадили в полі вертоліт, ідемо до них. Вони перекрили дорогу - мені соромно це говорити, квантунська армія: дехто п’яний, босі, озброєні до зубів, з бойовим комплектом гранат на поясі, направили РПГ на вертоліт, і старший лейтенант Прочук, якому ми оголосили підозру, віддав команду стріляти".

Складається враження, що заступник головного прокурора намірився податись в літературу, вслід за старшою сестрою письменницею. Посадова особа не може робити таких гучних заяв без доказів і свідчень очевидців. Це щонайменше непрофесійно.

Джерело: Газета "Вік"