друкувати


На Прикарпатті комісія визначила причини всихання смерекових лісів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-08 01:30:33

На базі ДП "Вигодське лісове господарство" відбулася виїзна нарада з розгляду проблемних питань всихання смерекових лісів.

Участь у заході взяли представники комісії, створеної відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації, активісти громадських організацій, журналісти.

Впродовж наради зазначалося: всихання смерекових насаджень прогресує, його площа за останні роки збільшилася приблизно в 1,8-2 рази. Найбільше всихання спостерігається у старовікових (100-140 років) деревостанах, які виключені з розрахунку користування, де лісогосподарські заходи не проводились десятки років. Питання всихання смерекових лісів та заміни пошкоджених насаджень, актуальні для багатьох європейських гірських країн (Німеччина, Словаччина, Польща, Австрія, Чехія, Румунія), неодноразово вивчалися повноважними комісіями фахівців Міністерства екології та природних ресурсів, Держлісагентства, Академії наук України, відомчих науково-дослідних установ.

Як наголошували на нараді, смерека або ялина європейська на Івано-Франківщині є серед найбільш поширених лісоутворюючих порід. Останнім часом площа смерекових насаджень в області зменшувалася. Зокрема, якщо, за даними базового лісовпорядкування, у 1996 році вона становила 233,6 тис. га‚ то у 2014 – 206,8 тис. га. При цьому погіршувався санітарний стан ялинників.

На підставі проведеного обстеження та аналізу комісія з розгляду проблемних питань всихання смерекових лісів основними причинами цього визначила несприятливі погодні умови, інтенсивний розвиток кореневих гнилей, масовий розвиток та розмноження стовбурних шкідників, підрив кореневої системи та зламування вершин під час вітровалів і сніголамів.

У 2014 році працівники прикарпатських лісгоспів облікували всихаючі насадження смереки на площі в 11 тис. га., в т.ч. на території в 3,7 тис. га вони вимагають суцільних рубок. Однак, значна частина насаджень, в середньому 20%, транспортно недоступні та вимагають попереднього будівництва лісових доріг.

Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Семко вважає, що до вирішення проблеми всихання смерекових лісів потрібно активно залучати громадськість і територіальні громади.

"Громаді маємо пояснити як причини всихання дерев, так і шляхи вирішення цієї проблеми, - наголосив Володимир Богданович. – Маємо розуміти, що ці дерева потрібно рубати з користю як для держави, так і громади. А це і надходження до бюджету, і нові робочі місця для наших краян. Водночас мусимо пам’ятати, що на цих ділянках маємо відтворити нові ліси для майбутніх поколінь. Для цього треба проводити громадські слухання, роз’яснювати населенню про всі заходи, які проводитимуть лісівники".

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації