друкувати


Західний психолог про Путіна: карикатурний альфа-самець

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-10-06 01:15:06

З початком агресії Росії щодо України чимало українських і російських психологів намагалися пояснити мотиви дій президента Росії Володимира Путіна з наукової точки зору. Психологічний портрет хазяїна Кремля намагаються зрозуміти і на Заході. Так, Міжнародна служба французького радіо (RFI) звернулася за цим до психотерапевта Швейцарської федерації психологів (FSP), експерта в галузі судової психології, доктора психологічних наук Філіпа Жаффе (Philip Jaffе). Про те, яких висновків дійшов західний фахівець, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Парижі.

На основі методу «психобіографії», оцінюючи Путіна як людину, в руках якої зосереджена максимальна повнота влади, експерт відзначив притаманність президенту РФ характерних для цієї категорії рис - надмірної самозакоханості і необхідності все тримати під контролем. «Влада може розвивати в людях форму манії величі», - зауважив Жаффе. За його словами можновладці такого рівня живуть звикають до того, що їм завжди коряться і прислужують, і тому починають вірити в те, що «вони кращі за інших, особливі».

З точки зору фізіономіки, на думку психолога, Путін виглядає бездушним. «В англійській мові є такий вислів «спокійний, як огірок» (as cool as a cucumber), так це саме той випадок», - вдався до порівняння швейцарський експерт. Він зазначив, що "нарциси", як правило, контролюють усе, що відбувається.

За спостереженнями науковця, російський лідер дуже чутливий до критики, що, найшвидше, пов'язано з психологічними травмами, пережитими в дитинстві. «Всі ці емоційні відчуття проходять через нього, через його особисту історію і через історію Росії. Будь-які нападки, будь-яка критика по відношенню до Росії, сприймається як щось особисте, і я думаю, що Володимир Путін відчуває, що він повинен відреагувати силою, як мачо, щоб захиститися», - зауважив Жаффе.

Крім того, на думку психолога, багато моментів з поведінки російського президента свідчать про те, що Путін - соціально неадаптована особа. «Очевидно, що у нього існують проблеми з розвитком відносин, з пошуком друзів тощо. Ця незручність проявляється різними способами. Або не бути галантним з жінками, або проробляти дивні речі з дітьми, або бажання постійно перебувати з людьми молодшими за себе», - зауважив Філіп Жаффе. Саме цим Жаффе пояснює незвичний вчинок Путіна, який зафіксували фотографи, коли російський лідер цілує хлопчика в голий живіт. За словами експерта, коли людина не адаптована в соціальному плані, з дітьми їй набагато легше.

Водночас, російський лідер символізує такого собі альфа-самця, але майже на межі карикатурної картинки, вважає Філіп Жаффе. «Він повинен бути помічений як домінуючий самець. Це завжди проявляється, я б сказав, в майже завідомо безпрограшних ситуаціях - пересилити жінку, наприклад. Хоча тут би не завадило проявити галантність», - зауважив експерт.

За його оцінкою, з одного боку, Путін - бранець свого іміджу. З іншого ж - не виключений і серйозний розрахунок на те, що такий образ у політичному і геополітичному сенсах спрацює як «не варто жартувати з Путіним або з Росією» і «я захоплююся тією мужністю, яку я ж і випромінюю».

Відповідаючи на запитання, чи піддається Путін маніпуляціям, психолог відзначив, що він не схожий на маріонетку. «Росія - величезна країна, якою вкрай важко було б управляти, якби Путін не оточив себе групою дуже здібних і впливових людей, які прикривають його або виконують його вказівки. Крім того, у нього багато інших навичок, не лише навички в прояві сили, безжалісності чи себелюбства», - сказав експерт. Та група людей, якою Путін оточив себе, додає йому енергії. Жаффе також відзначив високо розвинене аналітичне мислення російського лідера.

В історичній ретроспективі зустрічалось чимало випадків, коли дитячі психотравми політичних діячів мали наслідки для суспільства в цілому, зауважив західний експерт. «Час від часу людству таланило, у тому, що окремі лідери не тільки займалися компенсацією свої психологічних втрат, але і служили на благо свого народу», - сказав Жаффе. Крім того, ряд можновладців мали перехідні або навіть хронічні психічні захворювання, так звані маніакально-депресивні епізоди, коли через владу вони втрачали відчуття реальності, сказав експерт, згадавши зокрема про Рузвельта, Каддафі та Муссоліні.

За його словами, ця позареальність призводила до того, що вони ставали все більш ірраціональними, непередбачуваними і вкрай небезпечними. Існує навіть синдром, який описує весь цей процес - синдром зарозумілості, зазначив Жаффе. Водночас, поки він не вважає, що Путін страждає на такий синдром. Хоча й додав, що небезпека завжди існує, особливо, за умов відсутності контролю над владою.

Джерело: Укрінформ