друкувати


Про Кіпр з любов’ю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-18 05:30:45

Цей середземноморський острів , який вміє закохати в себе всіх, хто приїхав сюди в пошуках чогось нового. Він нагадує Грецію не тільки тим, що тут говорять грецькою, але й надзвичайною гостинністю, готовністю допомогти і порадити.

Але й є відмінності від Еллади, які залишилися ще від колоніальних часів: тут лівосторонній рух і "британські" розетки, а пиво міряється пінтами. Тут можна порозумітися англійською і російською, а на запитання "Where are you from?" і після відповіді "From Ukraine", вже не переходять на російську, а продовжують спілкуватися англійською.

Для свого відпочинку ми обрали курортний регіон Айя Напа, який є раєм для туристів : широкі пляжі, численні бари і ресторани, величезний аквапарк і парк атракціонів, дискотеки до ранку. Айя Напа ніби відкриває ввечері друге дихання. Окрема мова про їхню кухню. Чого лише варте їхнє рибне чи м’ясне мезе! Мезе – це різноманітне м'ясо, чи риба, запечені на грилі з салатом, гарніром. Вартість від 15євро з особи, але замовити можна мінімум на 2-х осіб. Хороше мезе важко з’їсти двом, тому не варто соромитися попросити офіціанта запакувати те, що залишилося.

Зупинилися ми в готелі Nelia Gardens 4*, який має зручне розташування: до 200м пляж в одну сторону і до 300-500м від центру нічного життя з численними барами, ресторанами, дискотеками. Ресторани на перший погляд дуже маленькі, але, зайшовши всередину, почуваєшся напрочуд комфортно.

Готель Nelia Gardens 4* працює лише 2 роки, але за цей час його встигли полюбити багато гостей, і він користується популярністю. Номери великі,комфортні, є номери з повноцінною кухнею: кухонний умивальник, двокамфорна плитка, електрочайник, тостер, мікрохвильова піч, повний набір посуди, в.т. ч. каструль, холодильник. Окремо хочеться відмітити харчування в готелі: це повноцінна ресторанна їжа, також свого колориту додає інтер’єр закладу і гарно підібрана музика.

Для тих, хто віддає перевагу все-таки системі харчування "все включено" і без жодних доплат, але купив путівку лише зі сніданками і вечерями, може відчути пені мінуси. Муніципальні пляжі, з платною орендою лежаків і парасольок, напої включені лише на сніданок, під час вечері напої можна придбати за додаткову плату (пепсі 2 євро, пиво, вино 3 євро). Приготувати їжу теж обійдеться недешево через високі ціни на продукти, звичайна мінеральна вода від 1-1,5 євро за півторалітрову пляшку, їжа в кафе і ресторанах смачна, але недешева, вечеря обійдеться від 15 євро.

Варто зазначити, що невелика частина північного Кіпру в 1974 була окупована турецькою армією і аж до 2004 р. була закритою територією. Лише з 2004 ця частина Кіпру стала доступна для відвідувачів, залишилася лише демаркаційна лінія, яку можна вільно перетинати. Але є свої нюанси. Якщо, наприклад, взяти машину на прокат на грецькій частині навіть з максимальною страхівкою, то при настанні страхового випадку на окупованій території, страховка не буде діяти. Попри це турецька частина Кіпру дуже цікава. Саме там було колись найбагатше місто Фамагуста.

На Кіпрі дбають про туристів, часто проводять різні заходи, фестивалі, зокрема, винний фестиваль, фестиваль пива. Кіпр зажди чекає своїх гостей.

Автор: Наталія ТРИФ’ЯК, директор агенції "Гарячі тури"