друкувати


П’яте Січове свято у Коломиї: "Україна - єдина країна"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-25 12:30:58

"Україна - єдина країна", під таким гаслом у м. Коломиї 25 вересня 2014 р. відбудеться ювілейне П’яте Січове свято, яке приурочено 150-річчю з дня народження засновника січового руху - адвоката Кирила Трильовського.

Початок Січового свята о 14.00 на площі біля меморіальної таблиці з барельєфом Кирила Трильовського за адресою: вул. Валова, 9.

Січове свято відбудеться за співпраці Головного управління освіти і науки та управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради та адвоката Михайла Петріва.

Свято розпочнеться урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу та інших навчальних закладів міста під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру.

На площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському (на перетені вул. Валова і Театральна) студентки коледжу в урочистому січовому одязі під звуки духового оркестру виконають руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.

Ювілейному Січовому святу передувало проведення 6 травня ц.р. на базі Коломийського педагогічного коледжу всеукраїнської науково-практичної конференції Кирило Трильовський і Січовий рух, яку присвячену 150-річчю від дня народження Кирила Трильовського із залученням науковців з Коломиї, Чернівців, Львова, Тернополя та громадськості Коломийщини і Снятинщини. Збірник з матеріалами конференції буде представлений громадськості під час проведення ювілейного свята.

Державний гімн України та січові пісні у виконанні зведених хорів “Просвіти” (керівник Роман Хімей) підкреслить величність Січового свята.

Споглядаючи на це дійство та участь у ньому молоді ніби повертаєшся у вир історії на століття, переконуєшся у незнищенності українського духу, патріотичності сучасної молоді та їх готовності і надалі розбудовувати українську державу.

Принагідно зазначимо, що за часів незалежності України Перше Січове свято відбулося 30 вересня 2010 р. в Коломиї під гаслом: “Шануймо минуле заради майбутнього… Адвокат Кирило Трильовський - “Січовий Батько”, у рамках святкування 110-річниці заснування товариства “Січ” та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського. (відео)

Друге Січове свято відбулося 29 вересня 2011 р. в м. Коломиї під гаслом: “Молодь вивчає історію рідного краю” та набуло статус міськрайонного молодіжного свята. (відео)

Третє Січове Свято відбулося 26 вересня 2012 р. в м. Коломиї і було приурочене 150 - річчю написання вірша ‟Ще не вмерла Україна”, 110 - річчю проведення в Коломиї Першого Січового свята та захисту української мови. (відео)

Четвертє Січове Свято відбулося 23 вересня 2013 р. м. Коломиї під гаслом: “Українські Січові Стрільці - лицарі рідного краю” і було приурочено 100-річчю від заснування легіону Січових Стрільців. (відео)

Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 р., коли за ініціативи Кирила Трильовського у селі Завалля Снятинського повіту було створене українське пожежно-гімнастичне товариство “Січ”. Невдовзі діяльність “Січей” поширилася як на Снятинський і Коломийський повіти, так і на всю Галичину. Вже в перші роки діяльності “Січей” українське населення демонструвало підтримку в діяльності січей. Одним з проявів живучості січової ідеї стали січові свята. За період 1902-1914 рр. відбулося шість січових свят в Галичині та два на Буковині. З ініціативи Кирила Трильовського 6 червня 1902 р. в Коломиї відбулося перше в Галичині Січове свято за участю кілька сотень січовиків, які в січових одностроях: хлопці з топірцями та списами, а дівчата - зі стрічками та вінками промарширували середмістям виконуючи українські пісні а на майдані на березі Прута провели вистави та січові вправи. Друге загальнокрайове Січове свято відбулося в Коломиї 28 червня 1903 р. а 31 липня 1904 р. відбулося повітове січове свято в Снятині. Третє січове свято відбулося в Станіславі за участю галицьких та буковинських “Січей”. У Коломиї 31 травня 1909 року відбулося четверте Січове свято на честь гетьмана Івана Мазепи та на згадку про битву під Полтавою в 1709 р. Спеціально до свята Василь Пачовський написав славну пісню “Січ іде”. Свято відбулося за великої участі січовиків та гостей серед яких були Тимотей Старух, Василь Стефаник, делегації “Сокола-Батька” зі Львова, українські посли до Галицького сейму та відомий український письменник Михайло Коцюбинський, який був зворушений таким національним піднесенням галицьких українців. 1911 року відбулося п’яте Січове свято у Станіславі, в якому, окрім січовиків Галичини і Буковини, взяли участь представники хорватських та слов’янських “Соколів”, а також українські депутати віденського парламенту соціал-демократичного спрямування. Величаво відбулося шосте загально крайове Січове свято в Снятині в липні 1912 р. за участі більше дев’яти тисяч січовиків з Галичини а від буковинських “Січей” прибуло близько п’ятсот січовиків. Буковинські “Січі” незважаючи на те, що не могли зібрати на січові свята такої великої кількості учасників, як це було в Галичині, все ж вони проходили патріотично-величаво, що було свідченням того, що січових рух та ідея пустила глибоке патріотичне коріння серед українського населення краю. Січі мали визначальний вплив на підвищення культурно-освітнього галицького та буковинського селянства через організацію читалень для населення. Своєю багатогранною діяльністю “Січі” засвідчили, що вони стали важливим консолідуючим фактором в українському національному русі Галичини й Буковини.

 

 

З правдивою повагою,
УЛЯНА МАНДРУСЯК, начальник відділу культури  Коломийської міської ради 
Валерій КОВТУН,  директор Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної  ради
Михайло ПЕТРІВ, адвокат

З правдивою повагою,

УЛЯНА МАНДРУСЯК, начальник відділу культури Коломийської міської ради

Валерій КОВТУН, директор Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради

Михайло ПЕТРІВ, адвокат