друкувати


Медичне страхування - чи потрібне воно прикарпатцям?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-12 03:30:08

Україна рветься до Європи, але чи вийде підтягнути усі сфери до європейського зразка - невідомо. Наразі, в усіх європейських країнах медичне обслуговування здійснюється через страхування.

Подібну схему убезпечення від нещасних випадків пропонують страхові компанії, але і там є безліч моментів коли гроші за лікування не відшкодують.

Серед прикарпатців медичне страхування не надто популярне і в більшості люди оформляють його через вимоги роботодавців.

У розмові заступник медичного обслуговування центральної міської клінічної лікарні Володимир Вовчук зазначив, що більшість договорів, які укладають страхові компанії із лікарнями є мертві, оскільки, в більшості страхуються молоді люди, які не так вже й часто хворіють.

«Наша лікарня співпрацює із 17 страховими компаніями. В більшості медичне страхування оформляють на працівників банків, або ж інших великих компаній. Це молоді люди, які нечасто хворіють і тому велика частина таких договорів – мертві. За рік компанія може так і не оплачувати медичне лікування з страхування. Адже, при відшкодуванні коштів є безліч нюансів і люди можуть так і не отримати компенсації від компанії», - повідомив Володимир Вовчук.

Первинно медичне страхування мало форму цехових та лікарняних кас взаємодопомоги робітників. З розвитком цивілізованого суспільства ця система удосконалилась та переросла в окрему галузь страхування. На Прикарпатті уже діє кілька лікарняних кас, куди люди можуть щомісяця перераховувати кошти і при потребі оплачувати своє лікування.

Заступник медичного обслуговування центральної міської клінічної лікарні Володимир Вовчук зауважив, що в Івано-Франківську вже більше року діє лікарняна каса і налічує понад 2000 платників.

«Схема накопичування коштів подібна до схем страхових компаній, проте гарантій оплати лікування із коштів лікарняних кас – набагато більше. Щомісяця людина перераховує по 30 гривень на свій рахунок, в рік ця сума становить – 360 гривень. А при необхідності проходить лікування на стаціонарі на суму 1500 гривень», - повідомив медик.

Якщо в Україні прижилось медичне страхування, це б вирішило безліч питань: медичне страхування покривало б усі витрати на лікування і лікарі отримували б достойну заробітну плату, не було б хабарів і пацієнт отримував висококваліфіковану медичну допомогу.

Наразі, прикарпатці з осторогою ставляться до медичного страхування, адже як вважає іванофранківець Олег, сенс сплачувати страхівку є тільки тоді, якщо лікування проходитиме у приватній клініці.

"Сплатити медичну страхівку можна, але вона не покриє усіх хабарів і примусові "благодійні внески" у лікарнях. В нас немає нормальних програм для фізичних осіб і лікування тільки на стаціонарі. А мені, як молодій людині, більше витрат іде на консультації та діагностики, але не на лікування в стаціонарі. Для мене це не вигідно, адже немає нормальних умов", - вважає чоловік.

Мешканка обласного центру Олена дещо протилежної думки, адже "коли здоров'я підведе серйозно - невідомо чи в той момент будуть гроші".

"Оплачувати медичне страхування мене навчили певні обставини в житті. І вся моя сім'я тепер застрахована, адже я не впевнена чи в потрібний момент у мене будуть гроші на лікування. Тим більш, що коли лікування оплачує компанія, лікарі не бігають, випрошуючи "благодійних" внесків. Хоча, цю систему у нашій державі потрібно ще вдосконалювати, але ідея ця правильна", - зауважила пані Олена.

Та попри намагання держави та суспільства досягнути європейського рівня у медичному обслуговуванні, все таки вона не в змозі подбати про усіх громадян. Обов'язкового медичного страхування, як в Європі немає, водночас немає реальної безкоштовної медицини, адже за все треба платити. Проте є закон, який регулює добровільне медичне страхування. Тож кожен обирає самостійно, як йому зручно оплачувати лікування - чи щомісяця платити страхові внески про всяк випадок, чи під час хвороби чи огляду сплачувати безкінечні "благодійні" внески у медичних установах.

Джерело: Бліц-інфо