друкувати


З нового року наберуть чинності зміни в адмініструванні ПДВ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-09-08 02:30:03

Законом України від 31.07.2014 р. №1621-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" внесено ряд змін до розділу V "Податок на додану вартість", що наберуть чинності з 1 січня 2015 року.

Зокрема, Податковий кодекс України доповнено нормою, згідно якої усі зареєстровані платники ПДВ будуть зобов’язані подавати звітність до контролюючого органу виключно в електронному вигляді, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису. При цьому подання декларацій з ПДВ в паперовому вигляді з 1 січня 2015 року не передбачено.

Крім того, скасовуються податкові накладні на паперових носіях. Зокрема, встановлюється норма, згідно з якою платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних. Усі податкові накладні, незалежно від суми ПДВ в одній податковій накладній, підлягатимуть реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді.

Обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягатимуть лише особи, у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищуватиме 1 млн. грн. без врахування ПДВ.

З 01.01.2015р. передбачається встановлення мінімального рівня бази оподаткування ПДВ:

  • для товарів/послуг - ціна придбання таких товарів/послуг;
  • для необоротних активів - балансова (залишкова) вартість за даними бухгалтерського обліку. У разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи зі звичайної ціни.

Зазначені норми не стосуються товарів/послуг, ціни на які підлягають державному регулюванню, а також газу, що постачається для потреб населення.

З цієї дати запроваджується також нова система електронного адміністрування податку на додану вартість. Відбуватиметься автоматичний облік в розрізі платників податку сум ПДВ:

 

  • зазначених у виданих та отриманих податкових накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • сплачених при імпорті товарів;
  • перерахованих платником податків на рахунки системи електронного адміністрування (РСЕА) з власного поточного рахунку у вигляді поповнення, а також залишки коштів на РСЕА;
  • що дають право на виписку податкових накладних.

 

На РСЕА зараховуватимуться кошти з власного поточного рахунку платника ПДВ, а саме:

 

  • суми, необхідні для збільшення суми ПДВ, на яку латник ПДВ має право видати податкові накладні;
  • суми, необхідні для сплати узгоджених податкових зобов’язань якщо коштів на РСЕА для цього недостатньо;
  • суми ПДВ, отримані від покупця товарів при оплаті готівкою або при проведенні бартерних операцій;
  • суми ПДВ, нараховані за результатами операцій, передбачених п.198.5 ст.198 Податкового кодексу України.

 

Використовувати кошти з РСЕА можна лише для перерахування податкових зобов’язань до бюджету або на спецрахунок сільгосппідприємства.

Передбачається, що таке нововведення стане системним рішенням для контролю нарахування, сплати і відшкодування ПДВ, ліквідації "податкових ям" і схем махінацій із ПДВ та дозволить здійснювати бюджетне відшкодування податку експортерам та імпортерам в автоматичному режимі на місяць раніше, ніж зараз.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ