друкувати


Чи перспективно прикарпатським студентам їхати на навчання до Польщі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-26 12:30:37

З кожним роком кількість бажаючих отримати вищу освіту за кордоном зростає. Адже навчання за кордоном дарує безцінний досвід. А проживання в іншій країні дає змогу здобути не лише диплом європейського зразка, а й повною мірою відчути місцевий менталітет, познайомитись з культурою та звичаями іншої країни.

Проте вже так історично склалося, що франківська молодь здебільшого серед усіх країн Європи надає перевагу навчанні в Польші.

В основному на вибір українців навчатися у Польщі впливає незадоволеність системою навчання в Україні. Зокрема зайві предмети, якими навантажена навчальна програма, корупція, погане ставлення деяких викладачів до студентів. А також несприятлива соціально-політична ситуація в країні.

З одного боку, це можливість побачити світ, здобути європейську освіту, інтегруватись у демократичне суспільство, знайти добре оплачуване місце праці в майбутньому. А з другого це відокремлення від своєї нації. Адже, як свідчить практика мало хто повертається в Україну. Тож, чим заманює навчання в Польщі іванофранківців ми вирішили дізнатись у самих студентів.

Як розповіла в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» франківчанка, яка зараз навчається у Польщі Анастасія Юр’єва, навчатись там було її власним бажанням і прагненням.

«Поїхати в Польщу на навчання я хотіла сама. Побачивши оголошення в школі, я подалась на програму «ОсвітаПОЛЬ», яка насправді витягла дуже багато грошей за свої послуги, але насправді вона того зовсім не заслуговує. Поступала я 5 років тому. Тоді не потрібно було здавати ніяких екзаменів. Труднощі виникали тільки з мовою, бо польської мови я тоді ще не знала. Але насправді мову можна вивчити за пів року, якщо постійно знаходитись між поляками. Щоправда, тут дуже багато українців, які переважно спілкуються між собою українською. Та й поляки розуміють українську, оскільки мови трохи схожі. Минулого року я закінчила бакалаврат на факультеті «Тurystyka i rekreacja», а зараз навчаюсь в магістратурі на заочному відділенні економічного факультету у Варшаві. Живу на орендованій квартирі, за місяць оренди оплачую 600 злотих. У вільний від навчання час працюю в кафе», - розповідає Анастасія 

За роки навчання дівчина знайшла велику кількість друзів та знайомих серед українців, які навчаються у Варшаві та серед поляків. Після закінчення навчання та отримання диплому надіється знайти хорошу роботу і залишитись в Польщі.

Інша франківчанка, колишня студентка івано-франківського ВНЗ Катерина Путько зазначає, що ініціатива була її. Однак, їй допомагали в поступленні польські друзі та знайомі. Поступала Катерина на магістратуру у Вроцлавський політехнічний університет на спеціальність «Архітектура».

За словами дівчини для вступу їй потрібно було надати карту поляка. Тобто документ, що підтверджує належність особи до польського народу і надає їй певні права на освіту, працю тощо. Її може отримати особа, що задовольняє визначені законом умови і не має громадянства Республіки Польща або дозволу на проживання на її території, апостильований диплом і додаток, а також медичну довідку. Все це повинно бути перекладено на польську мову, оскільки український варіант документів не підходить. Крім того, до переліку документів потрібно долучити мотиваційний лист, заповнену анкету абітурієнта, портфоліо і сертифікат зі знання мови зразка В2.

«Спочатку було важко зрозуміти як записуватись на предмети, як користуватись електронною заліковкою і сайтом політехніки, на якому знаходиться вся інформація. Також складно було самій в чужому місті. Крім того, виникали бюрократичні моменти: як записатись на стипендію, як виробити студентський квиток, як виробити платіжну картку в банку і таке інше. Проживання в гуртожитку мені в середньому обходиться в 300 злотих. Натомість оренда квартири коштує десь від 600 злотих на місяць. Мову я знала добре, тому проблем у мене з нею не виникало взагалі. Зараз вчусь на 2 курсі магістратури. Зараз у мене є тільки одна проблема - зміна курсу злотого. Через це доведеться паралельно з навчанням шукати роботу. Після завершення навчання в Україну повертатись не планую, бо немає куди - нема роботи, нема перспектив. Звісно, сумую за друзями та родиною, тому намагаюсь приїжджати та провідувати їх на канікулах», - розповідає дівчина.

Але, якщо виникає бажання здобувати вищу освіту в Польщі, дівчата радять не боятись і сміливо поступати. Адже, кажуть, що навчання за кордоном дає шанс отримати безцінний досвід, який зробить вас абсолютно іншою людиною.

Крім того, польські дипломи визнаються в усьому світі. А навчання в Європі дає можливість саморозвиватись, подорожувати та працювати в будь-якій країні Євросоюзу.

Джерело: Бліц-інфо