друкувати


Чи можуть виїжджати за межі України особи, які підлягають мобілізації?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-09 10:30:34

На даний момент багатьох людей цікавить питання, чи можуть вони перетнути кордон України.

Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" від 21 жовтня 1993 року (ч.6,ст.22) передбачено, що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині 3 цієї статті.

Стаття 33 Основного Закону держави гарантує свободу пересування, вільний вибір місця проживання, і , звичайно, право вільно залишати територію України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України. Разом з тим, Конституція України містить положення про випадки, згідно яких особа може бути обмежена в реалізації зазначених вище прав і свобод.

Право особи вільно виїжджати закордон може бути обмежене за наявності певних обставин, визначених законом: рішення суду про заборону виїзду за кордон, а також виконання доручення правохоронних органів в ході досудового або судового розслідування щодо особи, яку оголошено у розшук. Розшук особи проводиться на підставі Кримінальногопроцесуального кодексу України (ст.281). Згідно з нормами даної статті, оголошення особи в розшук здійснюється слідчим або прокурором, якщо вона є підознюваною у вчиненні злочину, і під час досудового розслідування місцезнаходження її невідоме. Про оголошення розшуку виноситься окрема постанова, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування. Якщо таке рішення приймається, відомості про це вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Тобто, для заборони виїзду з України повинно бути відкрите кримінальне провадженння відносно особи, яка ухиляється від мобілізації, та якій повідомлено про підозру, чи вона оголошена у розшук прокурором або слідчим.

Виходячи з вищевказаного, українці, які підлягають мобілізації, але проти них не порушено в установленому законом порядку кримінального провадження та не оголошено у розшук, можуть вільно покидати територію України.

Автор: Наталія ТРИФ’ЯК, директор агенції "Гарячі тури"