друкувати


Шанс на прозоре зарахування в садочок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-07 05:30:21

Зарахувати свого малюка в дитячий садочок, ніде правди діти, - проблематичне і довготривале заняття.

У соцмережах батьки розповідають легендарні історії про про підступних завідувачок, методистів, безрозмірну чергу, в якій раптово змінюють порядок реєстрації, про "випадково" загублені заяви, які написали ще кілька років тому. Не оминають "добрим" словом і добровільно-примусові доброчинні внески, без яких, здається, ці заклади освіти уже взагалі не вміють обходитися.

Край усім розмовам мала б покласти електронна реєстрація. На порталі Електронної реєстрації дітей в дошкільні навчальні заклади Інформаційної системи управління освітою України (www.isuo.org) пишуть, що це дасть змогу батькам ознайомитися з переліком пільг на надання місця в дитсадку, вибрати той заклад, який сподобається, і, звичайно, без зайвих труднощів подати заявку на вступ. У закладці "Черга" можна слідкувати за інформацією про черги в цей садочок, який обрали.

Здається, все чудово - людський фактор (той, який вимагає хабарів, може загубити заяву чи через дзвінок згори посунути вашого малюка в кінець черги) відсутній. Заходиш на сайт, реєструєшся, вибираєш кілька садочків, які сподобалися, і слідкуєш за своєю чергою. Але насправді, як і у всіх сферах нашого життя, просте можна ускладнити.

Розмовляючи з коломийськими батьками, діти яких мають іти до садочків цього року, виявила, що про цю електронну реєстрацію практично нічого не знають. Отже, в Коломиї схема зарахування дітей у садочки виглядає приблизно так: мама звертається до методиста з дошкільного виховання із заявою про те, що хотіла б записати свою дитину на чергу у відповідний садочок. Після узгодження з методистом йде у садочок до керівника, який визначає групу, яку відвідуватиме дитина. Чим швидше звернеться мама, тим вірогідніше потрапить дитина до такого бажаного списку. Однак є випадки, розповідають батьки, коли заяви просто… пропадали. Пані Ольга каже, що двох своїх дітей доводилося влаштовувати в садочок "із боєм". Бо заяву написала ще коли дитині виповнилося три місяці, а коли випадково вирішила перевірити, виявилося, що дитини в списку немає. Довелося витрачати час і нерви на з'ясування, хто і коли не зареєстрував заяву, шукати свідків.

Ще одна мама скаржиться, що коли подавала заяву, навіть подумати не могла, що дитину не зарахують до садочка, бо заяву подадуть, хоч і на рік пізніше, якісь таємничі пільговики. А все через те, що вчасно не перевірила списки.

На жаль, як з'ясувалося, це так. Існують визначені законом пільгові категорії громадян, дітей яких зараховують до садочків практично без черги. До таких належать співробітники міліції, слідчі, прокурори й судді, багатодітні ро­дини, діти-інваліди або якщо один з батьків дитини є інвалідом, діти військово­службовців, діти-сироти та багато інших. Тож якось дивно вихо­дить: якщо ти не належиш до пільгової кате­горії, право на дошкільну ос­віту твоєї дити­ни друго­рядне?

До речі, список осіб для зараху­вання в дошкільні навчальні заклади є на офіційному сайті міської ради. Здавалося б, ось вона, демократія. Однак і тут більше запитань, ніж відповідей. Усе виглядає насамперед непрозоро хоча б через те, що у списку ніхто з чиновників не наважився вказати дату реєстрації заяви і дописати, яка дитина - пільговик. Написали просто дату народження діток. Тож подивитися історію формування кожної черги - нереально. Ось така собі наполовину відкрита система.

Методист дошкільної освіти управління освіти Коломийської міської ради Марія Отрощенко повідомила, що поки ще електронної черги в місті немає, але найближчим часом планують створити. Наразі тривають підготовчі роботи, створюють банк даних у міській раді, де є всі списки дітей, які відвідуватимуть дитячі садочки. Про пільгові місця для відповідної категорії коломиян пані Марія каже, що це вирішує комісія із працівників управління та директорів садочків, кому надавати місце в садочку.

Ігор Мартинюк, керівник управління освіти в Коломийському районі, розповідає, що, звичайно, деякі проблеми в цьому питанні є:

- В окремих селах, - каже він, - справді є ситуація, коли кількість дітей перевищує кількість місць, які садочок спроможний помістити, ми стараємося врегулювати це таким чином: зараховуємо дітей трирічного віку, не молодших, відкриваємо дошкільні групи при школах, де в міру можливості й відповідно до кошторисних призначень можемо оплатити людям їхню працю. Звичайно, стараємося опрацювати ще додатково приміщення, які лишилися не задіяні, щоб відкрити там додаткові групи чи садочки. Зокрема, зараз працюємо над цим у Рунгурах, П'ядиках. Є певні проблеми з електронною реєстрацією. Департамент освіти пропонував різні версії цієї програми, ми пробували різні шляхи. Деякі варіанти виявилися не зовсім безпечними, можна було змістити чергу чи дописати когось. Тепер ось, надіюся, вибрали остаточний варіант. Ми складаємо список по селах, але в загальній електронній адресі, при методичному центрі обслуговують цей сайт, доступ мають методичні працівники, вони надають список і в електронному, і в паперовому варіантах.

Автор: Олена ФРАНКОВА, тижневик "Коломийська ПРАВДА"