друкувати


Правила здавання житлової нерухомості фізичними особами - платниками єдиного податку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-06 03:45:46

Для фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності передбачені чотири групи платників єдиного податку.

Для кожної групи передбачені певні критерії та обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності фізичними особами підприємцями - платниками єдиного податку (п.291.4 ст.291 ПКУ).

Так, для найбільш популярної другої групи платників єдиного податку передбачена, зокрема, можливість здійснювати господарську діяльність з надання послуг платникам єдиного податку та/або населенню за умови, що протягом календарного року вони відповідають таким критеріям:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1000 000 гривень.

Не можуть бути платниками єдиного податку підприємці, що надають в оренду житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв.м (пп. 291.5.3 ПКУ).

 

При цьому, необхідно враховувати наступне:

  • якщо підприємець - платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то в графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду;
  • якщо підприємець - платник єдиного податку володіє житловою нерухомістю площа якої перевищує 100 кв.м, то він може здавати частину нерухомості в оренду (до 100 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення не перебуває в оренді.
  • підприємець-платник єдиного податку другої групи, який обрав вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» не має права надавати в оренду, зокрема, житлову нерухомість юридичній особі як фізична особа.

 

Нагадаємо, що порядок надання нерухомого майна в оренду фізичними особами-платниками єдиного податку роз‘яснено в Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами - підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду, затверджену Наказом Державної податкової служби України від 20.02.2012 року N 136.

Джерело: Інформаційно-комунікаційний сектор Коломийської ОДПІ