друкувати


Поїхали хлопці в "Заграницю"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-08-06 01:30:59

25 бійців спецбатальйону міліції особливого призначення "Івано-Франківськ" та 15 спецназівців колишнього підрозділу "Беркут" обласного управління МВС рушили в зону АТО. "Тікати з поля бою ніхто не буде", – проводжав буси з побратимами кадровик батальйону Роман Мочерняк.

"Заграниця" називають між собою відрядження в зону бойових дій спецназівці. "Тільки обличчя наші не світіть. І буси не фоткайте, бо будуть по дорозі ловити. Колеги з інших областей вже такі пригоди мали", – зустрічає 29-річний старлей Віктор з Коломиї. Просить також не вказувати прізвище – "щоби по соцмережах не відслідкували".

В машинах – захист на всіх і продукти, рюкзаки із індивідуальним набором речей. "Ми повністю екіпіровані. Так, як передбачають наші накази", – Віктор показує захист і відкриває свій рюкзак.

В комплекті захисту – бронежилети "Корсар" і кевларові каски. "Це український бронежилет четвертого класу з двома плюсами, або п’ятий євроклас, – пояснює Віктор. – Мають захист шиї і паху, нарукавники, антитравматичну вставку–. Плюс тактичні рукавиці, окуляри та балаклави, по два комплекти форми та по дві пари добротних шкіряних берців і навіть камуфляжні гумаки.

До кожного рюкзака – по каримату й спальнику. Теж від українських виробників. Спальники добирали за термостійкістю та здатністю швидко сохнути. А ще – засоби гігієни.

Кожен боєць має індивідуальну аптечку. Це торбинка на ліпких стрічках, укомплектована медпрепаратами та засобами першої допомоги вітчизняних фармацевтичних фірм – "Житомир", "Борщагів", "Дарниця", "Гемопласт". З найбільш необхідного – джгут, губка гемостатична, ампула "Кетанов" й шприц. Пігулки "Лоперамід", "Лоратадин", "Спазмалгон". Стерильні бинти й серветки. Всього 12 найменувань.

"Ротація, звичайно, буде. Хлопці їдуть на певний час – не можемо сказати на скільки саме, це не положено. Так само, як не положено називати місце призначення. Вже готуються наступні 40 бійців батальйону на заміну. А якщо буде потрібне підкріплення, то хоч завтра готові виїхати ще 50 чоловік", – розповідає старший інспектор кадрового забезпечення батальйону Роман Мочерняк. Він їде в АТО з другою чергою відряджених.

Батальйон особливого призначення "Івано-Франківськ" фактично є бойовим спецназом в структурі МВС. Його завдання – правопорядок і знешкодження незаконних збройних формувань. В АТО міліціонери будуть співпрацювати зі спецзагонами Збройних сил та Нацгвардією. "У батальйоні зараз 160 чоловік. Але ми не відправляємо людей на війну масово, – каже Роман Мочерняк. – Маємо завдання – виокремити дієздатний підрозділ, який би відпрацював з максимальною віддачею і з мінімальними втратами". Тому, за його словами, бійців батальйону відряджають на Схід чергами. В бій підуть тільки ті, хто зголошується добровільно. "Зараз їде добірна команда. Хлопці всі служили в армії, серед них і контрактники, і міліціонери, і спортсмени. Всі – люди свідомі, віком від 22 до 40 років. Переважна більшість – тридцятирічні", – відзначає завкадрами батальйону "Івано-Франківськ".

Спецназівці три місяці тренувалися на полігоні "Лисець" під Франківськом. "Щодня були навчання стрільби – і тактика, і практика. По мішенях хлопці здавали нормативи минулого четверга – показали відмінний результат. Були відібрані 10 снайперів, – конкретизує Роман. – Не було так, щоби патронів не було чи щоби три рази стрільнув і поїхав на Схід. Скільки треба було, скільки хотіли – стільки й стріляли". Бійці також вправлялися з військовою технікою – з БМП і "Уралами", відпрацьовували розгортання і захоплення блокпостів та інші тактичні ситуації. За словами Романа, в команді всі стоять один за одного, як брат за брата – до останнього. "Плече підставлять. Тікати з поля бою ніхто не буде", – впевнений кадровик.

Завтра основний склад спецбатальйону "Івано-Франківськ" продовжить підготовку на полігоні. Підрозділ набирає бійців, потрібна чисельність – 200. "Сьогодні прийняли на службу, а це служба за контрактом із зарплатою від 4200 грн, сімох чоловік. Ще 40 проходять медкомісію, – пояснює Роман Мочерняк. – Щодня зголошуються люди. Але не всі проходять комісію та спецпідготовку. Поки не здають нормативи, не визнаються такими, що є повністю готовими. Окремих бійців, які не виходять на рівень, відраховують".

Обмежень за віком для вступу в спецбатальйон міліції особливого призначення немає. Але вимагається передовсім добра фізична підготовка і психологічна стійкість.

 

Охочі служити Україні в батальйоні "Івано-Франківськ" можуть зголошувалися за телефоном 067-343-31-73.

Джерело: kurs.if.ua