друкувати


Літо - можливість для неповнолітніх заробити перші гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-23 02:30:51

Напевно, у всіх коли-небудь виникало питання про працевлаштування у молодому віці. Але що говорити, коли тобі 14 років і ти хочеш відчути себе дорослим та спробувати заробити свої перші гроші?

Наше законодавство передбачає право на роботу для таких працівників, проте роботодавці повинні знати деякі аспекти. По-перше - це графік і кількість годин, обсяг їх не повинен перевищувати 24 годин на тиждень, а по-друге - це зарплата - вона повинна дорівнювати не менше встановленого мінімуму на підприємстві.

Крім того, підлітка 14-15 років можуть прийняти на роботу тільки за згодою одного з батьків та обов’язково повинні укласти письмовий договір.

Зараз роботодавці особливо не практикують брати на себе таку відповідальність.

Але, якщо все-таки ви дуже захотіли спробувати підзаробити грошей, тоді можна звернутись до місцевого центру зайнятості. Тут зможуть надати всю необхідну для вас інформацію.

Хоч все більше молодих людей намагаються знайти роботу самостійно, або із оголошень в газетах, або в інтернеті чи безпосередньо від роботодавців.

Нагадаємо, що згідно законодавства, неповнолітні працівники мають право на:

  • скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпПУ): у віці 16 - 18 років - 36 годин на тиждень; у віці 15 - 16 років (для учнів віком 14 - 15, які працюють у період канікул) - 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП);
  • щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (ст. 195 КЗпП).
  • на виплату заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому самому розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпПУ);
  • на щорічну відпустку тривалістю один календарний місяць, що повинна надаватися будь-якої пори року за твоїм бажанням (ст. 159 КЗпПУ).

Проте, неповнолітніх працівників не мають права залучати:

  • до виконання важкої роботи зі шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, а також до підземних робіт (ст. 190 КЗпПУ);
  • до надурочних робіт, підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги.
Автор: Ольга Палійчук
Джерело: Коломия ВЕБ Портал