друкувати


Вчитися на військового моряка відтепер можна в Одесі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-21 10:30:22

В ході останніх подій у країні гостро постало питання підготовки фахівців національних військово-морських сил. Саме за умов сучасних викликів і загроз наше драматичне сьогодення висунуло особливі вимоги до забезпечення якості військової освіти як одну із запорук незалежності, державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Про умови цьогорічної вступної кампанії, процесу навчання та забезпечення кар’єрного зростання військовослужбовців ми спробували дізнатись у розмові з начальником Наукового центру військово-морських сил кандидатом воєнних наук, капітаном 1 рангу Олегом Гавалюхом, начальником факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії капітаном 1 рангу Ростиславом Шаровим та його заступником капітаном 2 рангу Аркадієм Степаненко і військовим комісаром Коломийського об’єднаного військового комісаріату підполковником Олегом Пархоменко.

 

Дві долі Академії військово-морських сил імені П.С.Нахімова

- Створена 13 травня 2009 року, шляхом реорганізації Севастопольського військово-морського інституту імені П.С.Нахімова, - ділиться спогадами Олег Гавалюх, Академія військово-морських сил імені П.С.Нахімова проводила навчальний процес за програмами, які відповідали сучасним світовим стандартам.

На чотирьох факультетах, єдиного у нашій державі вищого військово-морського навчального закладу, здійснювалася підготовка військових та цивільних фахівців за спорідненими спеціальностями.

Сформовані структурні підрозділи академії: військово-морський коледж старшинського складу, військово-морський ліцей, кафедра підготовки офіцерів запасу забезпечували навчальний процес на рівні сучасних вимог. У стінах навчального закладу здобували освіту іноземні спеціалісти та військовослужбовці з ряду країн світу. Функціонувала докторантура та ад’юнктура.

Науково-експериментальною базою для проведення наукових досліджень у Академії була навчально–лабораторна база кафедр та Наукового центру військово-морських сил. За підтримки Британської Ради в Україні створено бібліотечно-інформаційний центр для вивчення англійської мови, обладнаний сучасною навчально-методичною літературою, аудіо-, відео- та комп’ютерною технікою.

В зв’язку з тимчасовою анексією АР Крим та міста Севастополь Російською Федерацією, - додає Олег Степанович, Академія військово-морських сил іиені П.С.Нахімова продовжила навчальний процес у місті міста Одеса. Тепер її переформовано у факультет військово-морських сил Одеської національної морської академії.

 

Назустріч мрії

- До факультету військово-морських сил приймаються громадяни України які мають повну загальну середню освіту, виявили бажання здобути вищу освіту, віком до 21року, а також військовозобов’язані віком до 23 років, які не мають військових звань офіцерського складу, успішно пройшли вступні випробовування та відповідають установленим вимогам проходження військової служби, - розповідає Ростислав Шаров.

Військова підготовка здійснюється у формі навчальних занять, самостійної роботи курсантів, контрольних заходів. Відпрацювання навичок кораблеводіння та навігації майбутні офіцери здобувають під час морських практик у акваторіях Чорного та Середземного морів. Курсанти проходять стажування також і на бойових кораблях НАТО. Нещодавно, на церемонії випуску молодих офіцерів Академії військово-морських сил імені П.С.Нахімова, лейтенанту Віталію Полякову за успішне проходження морської практики на кораблі "Орса Маджоре" вручено символ морської доблесті - кортик ВМС Італії.

Як правило, наші курсанти беруть участь в операціях кораблів країн Чорноморської військово-морської групи оперативної взаємодії "2BLACKSEAFOR", багатонаціональних морських навчаннях "Sea Breeze", здійсненні навчань у складі корабельних з’єднань Європейського Союзу "EU Navfor Atalanta".

Приємно, - продовжує Ростислав Анатолійович, що кращі курсанти-відмінники отримали запрошення навчатись у провідних військово-морських навчальних закладах США, Великої Британії, Італії, Франції та Польщі.

 

***

Аркадій Степаненко наголошує, що головне - подолати першу сходинку у подальшій військово-морській службі: успішно пройти вступні випробовування та конкурсний відбір. А вже пізніше, під час навчання, здобувати всі потрібні для обраної професії знання, уміння і навички, розвивати необхідні спеціальні особистісні і функціональні якості.

- Після закінчення навчання, - зазначає Аркадій Борисович, наші випускники проходять службу у Військово-морських силах, Збройних силах України, морських частинах Державної прикордонної служби України. Молоді лейтенанти призначаються на первинні офіцерські посади: командир групи на кораблі 1-2 рангу чи командир бойової частини на кораблях 3-4 рангу.

Терміни проходження служби на конкретних посадах чітко регламентовані. На первинних офіцерських посадах вони складають 2-3 роки. На посадах середньої ланки 4-6 років. Зараз у Збройних Силах України розроблені вимоги до посад. І офіцер, який хоче зайняти вищу посаду, уже знає яким вимогам він повинен відповідати. Подальше кар’єрне зростання залежить від особистих якостей кожного офіцера, його професійної підготовки, цілеспрямованості у досягненні поставлених цілей. Хтось починає просуватися по командирській лінії, комусь до вподоби робота з технікою – і він просувається по інженерній стежині. У когось є нахил до науково-дослідницької діяльності. Для зайняття вищих посад потрібне подальше навчання у Національному університеті оборони. Ну а далі… адміралами стають одиниці.

 

***

- Організовуючи роботу з приписки громадян до призовних дільниць, - пояснює Олег Пархоменко, військовий комісаріат вирішує низку питань, пов’язаних з підготовкою юнаків до військової служби. Зокрема, виявляє кандидатів для направлення до вступу у вищі військові та вищі навчальні заклади, які мають військові навчальні підрозділи.

Щороку протягом січня - березня до призовних дільниць приписуються громадяни, яким у рік приписки виповнюється 17 років. При цьому заводяться особові справи, що комплектуються рядом документів. Особи, які виявили бажання вступити до вищого навчального закладу проходять військово-лікарську комісію для визначення медичної та психологічної придатності до служби і навчання за станом здоров’я в обраному освітньому закладі.

Характерною рисою навчання у ВВНЗ є їх соціальна захищеність. Справді: бюджетне фінансування навчання, грошове утримання курсанта, державне забезпечення одягом і харчуванням, гарантоване місце подальшої служби. А диплом після закінчення – той же, державного зразка.

Коломийський ОМВК пишається своїми колишніми призовниками, - резюмує Олег Миколайович. Під час однієї з відпусток до нашого міста завітав курсант 2 курсу факультету корабельної енергетики Академії військово-морських сил імені П.С.Нахімова, старшина 2 статті Василь Костишак. За особливі успіхи у навчанні курсанту-відміннику призначена академічна стипендія Верховної Ради України.

Для надання допомоги в проведенні медичного огляду громадян, які підлягають приписці залучаються лікарі-спеціалісти військово-лікарської комісії. Результати співбесіди військового комісара з кожним призовником заносяться до листа вивчення особистих якостей призовника.

 

Сім футів під кілем

21 березня 2014 року став вирішальним днем для Академії військово-морських сил імені П.С.Нахімова у Севастополі. Хвилюючі миті виконання Державного Гімну України курсантами на плацу своєї Alma mater стали ключем для розуміння: чийого роду ми нащадки і чиєї землі діти. Своїм шляхетним вчинком українські патріоти заслужили вдячність сучасників за вірність народові, який довів усьому світові на право будувати наш спільний європейський дім.

Редакція Інтернет-видання бажає командуванню, курсантам та викладачам факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії миру, родинної злагоди і благополуччя. Попутного вітру і сім футів під кілем!

Автор: Ольга ПАЛІЙЧУК, Микола СОЛОНЕНКО
Джерело: Коломия ВЕБ Портал