друкувати


У Коломиї пам’ятник Франкові чекає кінця року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-19 03:35:50

Пам’ятник видатному письменникові Іванові Франку вже височіє в середмісті Коломиї, в сквері навпроти кінотеатру "Джерело", ледь не два роки.

Зводила його приватна фірма ще в травні-жовтні 2012 року. Тоді за фактом розкрадання бюджетних коштів у процесі будівництва постаменту Коломийська міжрайонна прокуратура розпочала кримінальне провадження за ч.2ст.191, ч.1 ст.366. Розмов довкола зведеного пам’ятника не зменшується й досі. Містяни обурюються: ні кованої огорожі, ні гранітних плит у сквері досі немає. Чи дочекається обіцяного Каменяр – дізнавалися кореспонденти КВ.

Ще в травні-червні позаминулого року в середмісті Коломиї одна з приватних фірм на замовлення міської ради розпочала роботи щодо встановлення постаменту українському письменникові. Це була знакова подія для Коломиї. Адже з ім`ям Івана Франка пов’язано чимало історичних подій у місті, тут він неодноразово перебував. Через що вже роками виношувалася мрія про встановлення такого постаменту. Дев`ять років активісти міста збирали кошти, визначалися з місцем, обговорювали концепцію майбутнього пам’ятника. Ось тільки то грошей бракувало, то з місцем ніяк не могли визначитися. А тут так швиденько все вирішилося, і гроші в сумі 659 тисяч гривень в міста знайшлися, й гарне місце під постамент.

Названу суму тоді місцева влада перерахувала підприємству, яке взялося втілювати мрію коломийців у життя.

Однак у ході перевірки з приводу дотримання вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» було з’ясовано, що коломийські чиновники не тільки внесли неправдиві відомості до актів приймання виконаних робіт, а ще й на 115 тисяч завищили їхню вартість. Адже в документах було зазначено про встановлення навкруг постаменту ще й кованої огорожі та наявність стрічкових фундаментів, які так і залишилися на папері. Не відповідала дійсності й кількість гранітних плит, які було вписано у кошторисну вартість. Все це було в реальності відсутнім, а ось у архітектурний ансамбль, тобто генплан майбутнього постаменту, входило. Після того як за фактом розкрадання коштів було відкрито кримінальне провадження, всі чекали на швидке завершення робіт довкола постаменту.

У ратуші обіцяють: до кінця року завершать благоустрій пам’ятника. На це передбачено ще 59 тисяч гривень.

Давно закінчилося слідство, проведено відповідні перевірки, зроблено відповідні висновки. А ось ні коломийці, ні гості міста так і не бачать ні кованої огорожі навкруг постаменту Каменяреві, ні сходів, ні гранітних плит. Містяни обурюються таким безчинством та ігноруванням місцевої влади щодо завершення робіт, через що й звернулися до редакції КВ.

Увесь процес будівництва постаменту Іванові Франку курував заступник міського голови Тарас Яворський.

– Справді, з приводу будівництва пам’ятника Франкові в Коломиї було відкрито судове провадження, – коментує Тарас Яворський, – адже в декотрих людей виникли підозри щодо незаконних витрат на будівництво пам’ятника. Тоді на постамент місто перерахувало приватній фірмі, яка виконувала замовлення щодо будівництва, 650 тисяч гривень. Після перевірки прокуратури й ухвали суду кримінальну справу було закрито. Жодних зловживань не було виявлено. Рішення суду – зловживання щодо будівництва пам’ятника Іванові Франкові відсутні, кошти витрачено згідно з кошторисною документацією. Власне, через кримінальне провадження, яке на той час і велося, було призупинено завершення благоустрою території пам’ятника: тобто в благоустрій входять і сходи-фундамент, і металева огорожа, і плити гранітні мають доставити в повному обсязі. На ці витрати в міському бюджеті передбачено ще 59 тисяч гривень. І ці кошти не тільки передбачені, але вони є на рахунку. І до кінця року мали б роботи завершити. Але маємо ще закупити гранітні плити на Житомирщині. Усе це станеться після проведення платежів казначейством. Адже, повторюся, гроші на рахунку саме на ці потреби є, але казначейство їх не пропускає.

Як нам пояснили у Коломийській міжрайонній прокуратурі, таке кримінальне провадження було, але наразі суд справу закрив.

Джерело: Коломийські ВІСТИ