друкувати


Як вплине Угода про асоціацію з ЄС на Коломию

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-07-05 11:30:40

Депутати зможуть ратифікувати угоду про асоціацію найближчим часом, потрібна кількість голосів у парламенті є. Адже планувалося, що від листопада цього року запрацює зона вільної торгівлі з ЄС.

Однак легітимізувати угоду мають ще й парламенти усіх країн - членів ЄС. А для цього українські дипломатичні структури мають працювати якомога ефективніше. Тим часом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Івано-Франківська митниця розпочала видавати сертифікати для експорту українських товарів до Швейцарії, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну.

За час довгих митарств на шляху до Європи ми наслухалися різних страшилок про те, що нас чекає руйнація і занепад цілих галузей економіки (ніби до цього вони процвітали). Отож тепер, коли офіційний Київ уже не стоїть на розпутті між Митним союзом та Європейським, маємо змогу спокійно приглянутися до документа, який фактично підписали кров'ю. Як вплинуть його положення на добробут людей, які живуть у нашому місті? Коли чекати економічних наслідків? Ми звернулися з цими запитаннями до компетентних людей. Ось їхні міркування з цього приводу.

Руслан Зелик, депутат Верховної Ради: "Звичайно, угода про асоціацію, якої ми так довго чекали, добре вплине як на українську економіку, так і на коломийську зокрема. Наприклад, ЄС має єдині стандарти в багатьох сферах, як-от якість продуктів харчування, охорона здоров'я, соціальний захист, екологія, умови для розвитку бізнесу. Якщо ми рухатимемося в цьому напрямку, ми модернізуємо країну і матимемо європейський добробут. Для коломийських підприємств відкривається доступ до величезного ринку з набагато більшою кількістю споживачів і вищою купівельною спроможністю. А якщо наші виробники муситимуть дотягуватися до європейських стандартів, ми, споживачі, від цього теж виграємо. Звичайно, що це буде своєрідна боротьба за виживання, можливо, деяким галузям спочатку буде дуже важко перелаштуватися, але для них передбачено певні перехідні періоди, зате, знову ж таки, громадяни від цього виграють, бо в умовах жорсткої конкуренції зростатимуть і зарплати. Ще один плюс - сам факт підписання угоди підвищить інвестиційну привабливість України, а це також і створення нових робочих місць, і додаткові надходження до місцевих бюджетів. Головне - вчасно здійснити всі реформи й наблизити законодавство до європейського.

Андрій Новак, голова комітету економістів України: "Економічна частина угоди, яку підписала Україна, при чинному податковому законодавстві й бюджетному для такого міста, як Коломия, може дати хіба трохи більший приплив іноземних туристів, зокрема, найбільше з Польщі, і таким чином з'явиться можливість заробляти саме туристичній галузі. Бо для того, щоб коломийські підприємства запрацювали на більшу потужність, щоб підвищилася прибутковість, потрібно, щоб власники знаходили європейських партнерів, проходили європейську сертифікацію і намагалися продавати продукцію під знаком "зроблено в Європі". Лише в такому разі можна нарощувати виробництво, освоювати європейський ринок і таким чином сплачувати трохи більше податків у міську скарбницю. Але без зміни податкового кодексу, без передання трохи більше доходів місцевим бюджетам користь від підписання асоціації буде мінімальна або й відсутня, як і від вступу України п'ять років тому в Світову організацію торгівлі.

Ситуація з банківським сектором поступово мала б вирівнюватися, але це доволі довгий процес. Банки мають зараз лише короткі гроші й дуже дорогі, бо залучали депозити під великі відсотки і, як правило, терміном на півроку-рік. Поки в Україну не будуть заходити крупні іноземні банки, в тому числі європейські, і не відбудеться реальна дедоларизація економіки, розраховувати на дешеві кредити не слід. Але надіюся, що надалі все буде добре".

Юрій Романюк, депутат Івано-Франківської облради: "Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС паралельно з Молдовою і Грузією - це епохальний геополітичний крок і цивілізаційний вибір трьох народів колишнього СРСР. Це остаточний вибір того, що ні Україна, ні Молдова, ні Грузія не будуть жити в імперії Путіна і співпрацювати з нею у такому вигляді, як це бачать Путін, Назарбаєв і Лукашенко. Сьогодні Україна реабілітувала себе в очах світової громадськості за те, що було втрачено в листопаді у Вільнюсі. Ми зараз можемо сказати: добрий день, Європо. Ми повернулися. Україна була, є і залишається незалежною суверенною державою у сім'ї вільних, демократичних європейських країн. Це позитивно відіб'ється на наших нащадках".

Володимир Тарновецький, заступник міського голови: "Надіюся, що ця знакова подія в Брюсселі - підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС - допоможе в подоланні економічних негараздів. Наразі міська рада ще планує консультації з підприємцями з приводу нових можливостей завдяки зоні вільної торгівлі. Чи готові вони до виходу на європейський ринок навіть за умови зниження митних тарифів та подолання інших бар'єрів? Поки що аналітику не робили, бо лише нещодавно Президент підписав документ".

Володимир Довганюк, депутат міської ради: "Європа побудована на міцному місцевому самоврядуванні, тому підписання Угоди про асоціацію, долучення до європейських норм та правил організації влади для Коломиї відкривають великі перспективи. Насамперед, очікую, що Угода пришвидшить процес децентралізації, зокрема бюджетної. Відповідно у міському бюджеті буде залишатися значно більше коштів, які ми зможемо спрямувати на дороги, проблеми житлово-комунальної сфери чи соціальні проекти. Крім цього, Угода про асоціацію дасть можливість Коломиї і коломийському бізнесу доступ до різноманітних програм та проектів Європейського союзу. Я вже довший час співпрацюю із польським містечком Гнєвіно. Завдяки таким проектам ця польська гміна фантастично покращила свою інфраструктуру - збудували басейн, спортивний комплекс, дороги, готель. Тепер такі можливості і перед Коломиєю відкриває підписання Угоди. Однак треба чітко розуміти, що саме воно до нас не прийде: щоб скористатися усіма вигодами асоціації вже із сьогоднішнього дня, потрібна праця як міської влади, так і підприємництва і громади".

Автор: Олена ФРАНКОВА, тижневик "Коломийська ПРАВДА"