друкувати


Шалені знижки, або біжутерія замість золота

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-06-10 09:30:53

Попри складну ситуацію в країні "золоті" магазини не згортають свою діяльність, а навпаки їх кількість зростає. Тільки в середмісті Коломиї вони ледь не на кожному кроці.

І це незалежно, що ціна на дорогоцінні метали невпинно зростає. Правда, останнім часом у таких закладах покупцям пропонують чималі знижки на золоті та срібні речі. В деяких бутіках знижка від 15 до 60 відсотків. Золота річ коштує, приміром, 10 тисяч гривень, а вам її за півціни, бац, і продали! Тобто за п’ять тисяч, а то й дешевше, якщо рахуватимуть знижку у 60 відсотків. Люди, зазвичай, на такі авантюри "купуються". Але чи задумувався хтось, чому ж така величезна знижка?

Продавці ювелірних крамниць такі привілеї у вигляді шалених знижок пояснюють тим, що вони напряму працюють із виробником. Він, мовляв, іде на все, лиш би привабити покупця, зробити його своїм клієнтом. Так, зрештою, пояснювали кореспондентам КВ чи не в кожній ювелірній крамниці міста. Але, як радять фахівці, коли ви плануєте придбати золотий виріб, то варто звертати увагу не на вартість грама золота, а на репутацію закладу, "марку" виробника і якість виробу. А то замість високоякісної прикраси можете отримати за немалі гроші, хоч і зі знижкою, просту банальну біжутерію.

Як кажуть знавці, в більшості випадків якість золотої біжутерії залишає бажати кращого. Ремонту зазвичай такі вироби рідко коли підлягають. Тому це марно витрачені кошти. Інша річ – золоті ювелірні вироби, при виготовленні яких збережені традиції виробництва. Про все це розповідає працівниця однієї з ювелірних крамниць у Коломиї та додає, що українські підприємства чи не єдині дотримуються всіх традиційних технологічних процесів ювелірного виробництва. Є відомі вітчизняні бренди, коштовні прикраси яких займають призові місця на ювелірних виставках світового рівня. Радить вона й не бігти мерщій до крамниці та не скуповувати там золоті вироби, коли заклад пропонує, скажімо, 50% знижки.

Адже самі проаналізуйте, в цьому випадку вироби коштуватимуть менше закупівельної вартості. А хто ж продаватиме товар собі в збиток? За прикриттям шалених знижок вам, як правило, пропонуватимуть вироби далеко не найвищої якості. Продавчиня звертає увагу й на те, що неодмінно варто вивчити й репутацію закладу, де ви збираєтесь придбати прикрасу. Це є крамничка-одноденка чи розкручений роками ювелірний магазин. Бо в щойно «народжених» бутіках навряд чи запропонують вам високоякісний золотий виріб. Та й чи матиме виріб «золоту» пробу, бо, як показує практика, зазвичай у таких магазинах ювелірні вироби жодних проб не мають. Хоча він і блищатиме та сяятиме, як золотий.

Щодо підробок, як їх розпізнати, то тут допоможе тільки око майстра-ювеліра. Він одразу бачить підробку. Але можна й самим скористатися порадами та спершу випробувати їх на золотій речі, яку ви запланували купити. Отже, добре, коли крім пломби на виробі буде проставлений відбиток фірми-виробника. Вся поверхня виробу, включаючи виворіт, має бути ідеально рівною і гладкою, а кріплення каменів надійні й невидимі для ока. Киньте перстень на рівну поверхню – справжнє золото видасть кришталевий дзвін. Киньте перстень ребром на кахельну підлогу – золото стрибатиме, інший метал – ні. До того ж коли нанести на золото на три хвилини краплю йоду, після того, як зітрете його ганчіркою, сліду на справжньому золоті не залишиться. Подивіться на виріб на сонячному світлі й у тіні. Справжнє золото зберігає свій колір в обох випадках.

Якщо недовго потримати золотий виріб в оцті і він потемніє, це – фальшивка. Ляпісним олівцем, за допомогою якого зупиняють кров, намалюйте риску на змоченому у воді золотому виробі. Коли зітрете олівець і на металі залишиться слід, це – підробка. Та все ж надійніше віднести виріб на перевірку до фахівця.

Справжнє золото не реагує на магніт, тобто не магнітиться. Хоча трапляється, що шахраї часом можуть запропонувати виріб, де на дешевий метал нанесений тонкий шар золота. І ми знову ж купуємося. Швиденько знаходимо гроші та купуємо ті вироби просто на вулиці чи в сквері. А потім за такими продавцями й слід простив, шукай вітра в полі. Коломия тут не виняток.

Джерело: Коломийські ВІСТИ