друкувати


Івано-Франківщина до виборів готова - ОПОРА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-23 05:30:54

У Івано-Франківській області утворено 1034 виборчі дільниці, на яких матимуть змогу здійснити волевиявлення близько 1079634 виборців.

На даний час дільничні виборчі комісії Прикарпаття отримали від органів ведення Державного реєстру виборців уточненні списків виборців. Сьогодні завершується термін, коли окружні виборчі комісії мають передати дільничним виборчим комісіям виборчі бюлетені. Спостерігачам ОПОРИ не надходила інформація про загрозу зриву виборчого процесу через не комплектацію ДВК чи інші чинники, а у ОВК повідомляють, що всі виборчі дільниці володіють достатньою матеріально-технічною базою для проведення голосування 25 травня.

ОПОРА нагадує, що сьогодні, 23 травня спливає термін подання до дільничної виборчої комісії заяви з проханням забезпечити голосування за місцем перебування. Ті виборці, які за станом здоров’я не можуть реалізувати своє право голосу на виборчій дільниці, мають не пізніше 20-ї години 23 травня звернутися до своєї ДВК з власноручно написаною заявою з проханням забезпечити голосування за місцем перебування. Це можна здійснити через інших осіб, обов’язково додавши до заяви довідка медичної установи про стан здоров’я. (частина п’ята статті 77 Закону України «Про вибори Президента України»)

ОПОРА також вважає за необхідне нагадати кандидатам та їхнім виборчим штабам, що передвиборна агітація завершується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. (частина перша статті 57 Закону України "Про вибори Президента України").

В день голосування 3000 спостерігачів ОПОРИ спостерігатимуть за процесом організації голосування на виборчих дільницях та братимуть участь у паралельному підрахунку голосів на виборах Президента України, результати якого будуть оприлюднені на прес-конференції 26 травня.

Для спостереження за виборами і паралельного підрахунку голосів ОПОРОЮ використовується методика швидкого статистичного підрахунку голосів, яка передбачає стаціонарне спостереження за процесом голосування та підрахунком голосів на виборчих дільницях, вибраних шляхом випадкової статистичної вибірки. Вона дозволяє з мінімальною статистичною похибкою оцінити якість виборчого процесу та максимально точно спрогнозувати результати виборів. На відміну від екзит-полу, прогнозування результатів виборів здійснюється не шляхом опитування виборців, а на основі фактичних офіційних результатів, отриманих під час підрахунку голосів на дільницях. Саме тому результати такої методики моніторингу результатів виборів максимально точні. Наприклад під час паралельного підрахунку голосів виборців у другому турі президентських виборів 2010 року похибка по результатах, оприлюднених ОПОРОЮ становила лише 0,64%.

Кількісні дані, які збираються в ході спостереження дають можливість показати тенденції та динаміку явки виборців, результати самого голосування, ідентифікувати кількість і характер організаційних та маніпулятивних порушень. Мета моніторингу ОПОРИ – це забезпечення ретельної оцінки важливих аспектів виборчого процесу: прозорості, рівності у дотриманні виборчого законодавства, відсутності чи наявності маніпулятивних процесів на користь однієї зі сторін та ін. Якщо порушення виборчого законодавства було здійснено перед днем голосування або до підрахунку голосів, швидкий статистичний підрахунок голосів не зможе виявити фальсифікації, які вплинули на результати виборів. Тому, перед проведенням швидкого статистичного підрахунку голосів Громадянська мережа ОПОРА організовує довготерміновий моніторинг виборчого процесу.

Стосовно порушень, які виявлятимуть представниками ОПОРИ під час проведення виборів, то інформація про них оперативно розміщуватиметься на офіційному сайті організації та Мапі порушень (http://map.oporaua.org/). Мапа порушень дозволяє громадянам не лише стежити за виявленими спостерігачами порушеннями, але й повідомляти про самостійно виявлені порушення через спеціально передбачену функцію. В разі підтвердження достовірності інформації від виборця – вона буде розміщена на мапі порушень.

В день голосування, за проміжними парламентськими виборами у виборчому окрузі №83 представники ОПОРИ спостерігатимуть на кожній третій виборчій дільниці. Крім того, в день голосування в рамках спостереження за парламентськими виборами, буде працювати «гаряча лінія» ОПОРИ, на яку виборці зможуть повідомляти про виявлені порушення. Інформація, яка надходитиме на «гарячу лінію» перевірятиметься мобільною групою спостерігачів і у разі підтвердження її достовірності, прес-служба ОПОРИ оперативно інформуватиме виборців через офіційний сайт організації про зафіксовані порушення та надсилатиме інформацію ЗМІ.

Телефони гарячої лінії: 096 212 98 03, 093 645 82 37, 099 014 58 95

Крім мобільної групи спостереження за парламентськими виборами у Івано-Франківську, також працюватимуть 5 мобільних груп по території області, які реагуватимуть на повідомлення про порушення від спостерігачів, що працюватимуть на виборчих дільницях, консультуватимуть їх під час документування виявлених фактів порушень, а також перевірятимуть достовірність інформації про порушення, яку повідомлятимуть виборці.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА