друкувати


Безробіття пришвидшує старіння сильної статі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-22 03:30:38

У безробітних представників чоловічої статі в ДНК виявлені симптоми прискореного старіння. Це стосується чоловіків, які не працювали протягом двох і більше років.

Дослідники з Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) та Університету Оулу (Фінляндія) проаналізували зразки ДНК 5620 чоловіків і жінок, які народилися у 1966 році у Фінляндії.

Вчені вивчали структури під назвою теломери, які знаходяться на кінцях хромосом і захищають генетичний код від руйнування. Протягом життя людини теломери поступово стають коротше, і їх параметри вважаються одним з ключових показників біологічного старіння. Короткі теломери пов'язані з підвищеним ризиком вікових хвороб, таких як цукровий діабет другого типу і хвороби серцево-судинної системи.

Дослідники визначали довжину теломер у кров'яних клітинах у зразках, які були взяті в 1997-му році, коли учасникам дослідів виповнився 31 рік.

Подібна тенденція не була зафіксована у жінок, що цілком могло пояснюватися тим положенням, що серед учасників експерименту жінок, які в свій 31 рік вже встигли провести тривалі періоди часу без роботи, виявилося набагато менше, ніж чоловіків.

Джерело: Освітній портал