друкувати


Вчені: спорт допомагає тренувати мозок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-21 04:30:07

Про те, що вивчати іноземні мови і розгадувати кросворди корисно для мозку, вчені говорили давно, зараз вони зробили висновок, що краще думати людям допомагає спорт.

Регулярні фізичні навантаження позитивно позначаються не тільки на м'язах та серцевій діяльності, але і на роботі мозку. Група дослідників вивчила роботу білка FNDC5, який особливо активно виділяється в м'язах під час занять спортом. Проводячи досліди на мишах, учені виявили, що цей білок міститься не тільки в м'язах, але і в мозку тварин.

У ході подальшого експерименту лабораторні миші щовечора пробігали близько п'яти кілометрів. Через місяць їх показники порівняли з тими гризунами, які вели малорухливий спосіб життя. Як і очікувалося, у нетренованих мишей була велика маса, і на відміну від "бігунів" у них містилося мало білка FNDC5 у ділянці мозку, що відповідає за навчання і пам'ять. Відповідно, у мишей-спортсменів показник вмісту білка був високий, що стимулювало відповідні ділянки мозку.

Фахівці зробили висновок: хочете до похилого віку зберегти хорошу пам'ять - щоранку робіть зарядку, частіше катайтеся на велосипеді, а також відвідуйте спортзал.

Джерело: Освітній портал