друкувати


Як мода на Україну і українське переросла у новий вид бізнесу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-20 03:30:25

Найдешевший прапорець на авто - 30 гривень, брелок для ключів у вигляді державного прапора (1,5х2 см) - 15 грн., а малесенька заколка-бантик зі синьо-жовтої стрічки - десятка. А ось шкіряний чохол для Іpad Mini з тризубом - 599 гривень.

Події останніх кількох місяців перевернули життя українців з ніг на голову. Якщо раніше ми якось воліли не акцентувати на своїй національній належності, то тепер готові підкреслювати свою українськість аксесуарами з патріотичною символікою чи національним одягом. І готові платити за це чималі гроші.

Якщо хтось захоче самотужки пошити синьо-жовтий прапор, навряд чи йому вдасться знайти тканину. Синю та жовту тканину, навіть таку, яку використовують для підкладок, розкупили. "У нас синю і жовту тканину забирали рулонами ще коли тільки починався Майдан. Спочатку закінчився атлас, то потім навіть шифон брали, хоча він прозорий, - кажуть у компанії "Торг текстиль". - Найдешевша тканина для прапора - китайський атлас - він у нас був по 30 грн. за метр. Але вже нічого немає". Синьо-жовтих стрічок у крамницях знайти не вдалося, а ось в інтернет-магазинах все ще можна замовити 50-метровий рулон - 95 гривень.

"Мусила замовляти гель жовтого кольору. Клієнтки приходять і просять то зробити "французький" у синьо-жовтих тонах, то синій тризуб на жовтому тлі. Якщо синіх гелів у мене кілька відтінків, то жовтої емальки нема, бо раніше жовтий колір взагалі не був популярний. Тому поки що тільки малювала сині тризуби на білому тлі і чорні - на червоному", - розповідає манікюрниця Олександра Чус.

Гелевий "художній" манікюр коштує від 120 гривень і тримається два-три тижні.

Мар’яна Крупа раніше непогано заробляла на прикрасах з полімерної глини. Та коли ними почали торгувати в кожній сувенірній крамниці, інтерес до таких прикрас впав. Але десь від зими знову почали замовляти авторські прикраси, але вже не квіточки-листочки, а в "майданівському" стилі. "Замовляли сережки у вигляді шин, браслет з мініатюрними пляшечками-коктейлями Молотова. Зараз багато замовляють наборів прикрас у синьо-жовтих або чорно-червоних тонах. Популярна також символіка кримських татар", - каже Мар’яна Крупа. Пара сережок коштує від 70 гривень, набір прикрас від 100 і майже до тисячі гривень - залежно від складності роботи.

Непоганий заробіток зараз мають підприємці, які торгують футболками з різними принтами. Написом "Дякую тобі, Боже, що я не москаль" вже давно нікого не здивуєш. Тепер популярні написи "жидобандера" та не зовсім цензурні "посили" для Путіна і компанії. Бізнес нескладний - купуєш звичайні білі майки, наносиш тризуб - і ціна зростає вдвічі. Звичайно, є компанії, які наносять на футболки авторські принти чи навіть розфарбовують тканини вручну спеціальними фарбами. Такі футболки перетворюються на справжні витвори мистецтва. Але найчастіше у крамничках, які торгують сувенірним "ширпотребом", можна знайти хіба що майки з простенькими принтами і вишиванки китайського виробництва.

"Наша компанія працює уже два два роки, але справжній сплеск попиту на товари з патріотичною символікою відчули з часів Євромайдану, - каже директор харківської компанії "Патріот" Ірина Гелетей. - До нас приходять люди, які раніше навіть не задумувались про свою національність, а тепер хочуть підкреслити - "Я - українець". Часто приходять люди, які збираються їхати за кордон і хочуть, аби там було видно, вони - з України. Ще одна тенденція - раніше нашими клієнтами були переважно чоловіки. Тепер чоловіків і жінок - порівну. Оскільки ми спеціалізуємось насамперед на спортивному одязі з національною символікою, то купують спортивні костюми, сумки відразу для всієї сім’ї".

Ще один цікавий бізнес-проект - бутик-ательє "Отаман", який спеціалізується на пошитті націо­нального одягу. Якщо ви думаєте, що український національний костюм - це вишиванка і шаровари, значить, навіть не уявляєте, у чому ходили українці в козацьку добу. Ціни тут недешеві, але й кожна річ - витвір мистецтва.  

"Ідея заснувати проект виникла ще кілька років тому. Коли я зрозумів, що в Україні де-факто немає місць, де можна купити український національний одяг, який не виглядатиме як "сувенірна продукція", - каже автор проекту бутик-ательє "Отаман" Іван Слободанюк. - Можна було купити шикарну вишиванку, проте зібрати весь комплект - від вишиванки до чобіт та жупана, та ще й в одному місці - нереальне завдання. Тоді спільно з дизайнером Лілею Братусь ми взялися за створення колекції одягу. Довго вивчали історію традиційного вбрання, передусім козацького. Нам хотілося відродити та показати, наскільки вишуканим і красивим був одяг наших предків, а значить, і сьогодення. Бо ми зазвичай звикли бачити образ розхлябаного, товстого та п’яного козака у шароварах і величезній, не по розміру, вишиванці. Вважаємо, що це був елемент великої пропаганди. Як співає Андрій Середа з гурту "Кому Вниз" в пісні "Холодний Яр" на слова Тараса Шевченка: "Гайдамаки не воины - Розбойники, воры. Пятно в нашей истории...". Брешеш, людоморе!". І після довгих місяців роботи ми можемо запропонувати своїм гостям чоловічу та жіночу колекції, які відображають один з ключових періодів формування національної свідомості та відповідно образу костюма - козаччина та українське бароко. Серед представлених моделей є як традиційне вбрання з сучасним силуетом та матеріалами, так і стилізований одяг. Незабаром презентуємо і дитячу колекцію. Головна наша мета - змінити сприйняття національного костюма з розхлябаного образу на стриманий і зібраний. Окрім того, "Отаман" - це не просто "магазин", це культурний проект. Цього літа разом з етнографами ми представимо відеоінстальовану "модель" українського весілля, про яке частково призабули. Потім плануємо продовжити хрестинами тощо".

За словами Івана Слободанюка, попит на українське був завжди, але тепер людей і справді побільшало. Хлопцям з оселедцями тут дають 50% знижки. Хлопці з козацької сотні Самооборони Майдану нею радо користуються. "Багато індивідуальних замовлень як від наших співвітчизників, так і від українців з діаспори. Загалом гостями є різноманітні люди - політики та зірки шоу-бізнесу, бізнесмени, представники іноземних посольств, туристи, молодь. Тобто всі, хто любить і шанує українське", - каже Іван Слободанюк.

 

 

А тим часом...

Поки Путін воює з українцями, у Москві шиють... синьо-жовті стяги. В Одесі, у мережі спортивних магазинів, продають українські прапори.., пошиті у Москві. Ціна - символічна, 19 гривень за штуку. Власники цієї мережі - росія­ни. Головний офіс компанії розташований у Москві.

Джерело: Високий Замок