друкувати


Соціальні мережі впливають на самооцінку людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-19 06:30:33

Вчені довели, що соцмережі здатні безпосередньо впливати на самооцінку людини.

Група психологів з Університету Квінсленда (Австралія) провела експеримент, і з'ясувала, що, якщо активних інтернет-користувачів позбавити соціальних мереж, то це дуже негативно позначиться на їх самооцінці.

Вчені залучили до дослідження людей різного віку. Всіх випробовуваних дослідники розділили на дві групи. Учасникам експерименту з першої групи дозволяли користуватися Twitter і Facebook, але без можливості брати участь у коментуванні, а випробуваним з другої групи і зовсім на 48 годин заборонили користуватися соцмережами.

У процесі експерименту з'ясувалося, що обмеження свободи в Мережі знизило у користувачів відчуття причетності до яких-небудь соціальних груп, що негативно позначилося на самооцінці, частково позбавивши їх сенсу життя.

Втім, у той же час інша група дослідників – з бізнес-школи Селфорд – дійшла цілком протилежних висновків. Вченим вдалося з'ясувати, що соцмережі, зокрема, Facebook і Twitter, здатні істотно занижувати самооцінку користувачів. На думку спеціалістів з Селфорд, спілкуючись в соціальних мережах, людина відчуває почуття тривоги і схильна думати, що "не дотягує" до поставлених соціумом вимог.

Джерело: Освітній портал