друкувати


Українці в Італії: прийдемо на вибори - і не зможемо голосувати?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-16 07:45:15

Українці в Італії, які зголосилися взяти участь у виборах президента України, побоюються, що не зможуть проголосувати 25 травня на закордонних виборчих дільницях.

Йдеться про недоліки у процесі включення громадян до державного реєстру виборців, чим займається ЦВК.

Особливо непевна ситуація на римській дільниці, де до попереднього списку виборців не внесли близько 4 тисяч громадян.

Три виборчі дільниці у Неаполі, Римі та Мілані цими днями приймають сотні заяв від громадян України про участь у президентських виборах. Однак члени виборчих комісій попереджають: є великий ризик не бути включеним до списку виборців через повільне опрацювання заяв у ЦВК в Києві.

«Я ще у квітні подала свою заяву на внесення до виборчого списку, але досі не зареєстрована. Я думаю, що прийде день виборів, я приїду голосувати і не зможу цього зробити», – говорить пані Любов, яка нині проживає у Римі.

 

Затримки у ЦВК

Її тривогу поділяють близько 4 тисяч співвітчизників, які опинилися у подібній ситуації, а також члени виборчої комісії та дипломати. Посольство України в Італії минулого тижня подало до ЦВК майже 7 з половиною тисяч заяв громадян для внесення їх до списків виборців. Але потім із Києва отримали попередній перелік, де кількість виборців була значно меншою.

Посол України в Італії Євген Перелигін звернувся до голови ЦВК особисто з проханням посприяти максимальному включенню усіх подань до списків виборців для голосування в Італії. За його словами, усі відповідальні особи в ЦВК обіцяють вирішити це питання.

На зустрічі з організаторами виборів Перелигін пояснив: «У нас немає інформації, чому людей не внесли і кого не внесли до списків. Офіційні списки виборців римської дільниці будуть надруковані 21 травня. Інформація від ЦВК така: процес реєстрації триває. 8 травня оприлюднили попередні списки і повідомили, що на нашій дільниці зареєстровані 3 з половиною тисячі виборців. Але скільки надсилати бюлетенів і хто буде зареєстрований, це стане відомо 21 травня».

 

Організація виборів на місця

За даними Радіо Свобода, відповідно до попередніх списків ЦВК, найбільше українських виборців зареєстровано у Мілані, понад 8 тисяч, а в Неаполі їх трохи більше від 5 тисяч.

Одна з причин, чому ЦВК повертає заяви виборців, це помилки в оформленні формулярів, коли замість місця народження люди вказують місце приписки. Активісти громади посилюють інформаційну кампанію і закликають людей перевіряти свою наявність у списках виборців, зателефонувавши на номери виборчих комісій або ж в інтернеті на сайті Державного реєстру виборців.

Римська ініціативна група вирішила поширювати інформаційні повідомлення з роз’ясненнями. «У цих листівках буде інформація, яким чином люди можуть себе проконтролювати, чи внесені вони у список виборців, тобто чи зареєстровані ЦВК», – розповіла активістка громади Наталія Цебрик.

Вперше під час виборів біля дільниць у Неаполі та Римі працюватимуть групи волонтерів для упорядкування управління процесом виборів.

«Ці волонтери, люди з української громади, будуть у футболках з виборчою атрибутикою, і вони у черзі і поза чергою біля дільниці надаватитмуть інформаційну допомогу людям. Це будуть волонтери, які допоможуть зрозуміти, де мені стояти, куди бігти, що я можу робити і що ні. Але волонтери не можуть діяти на виборчій дільниці, це заборонено, тому вони будуть перед дільницею», – сказав посол Євген Перелигін.

Офіційно на території Апеннін проживають понад 200 тисяч українців. Передбачають, що на трьох дільницях проголосують щонайменше 15 тисяч громадян. На думку посла України Перелигіна, трьох установ для голосування в Італії недостатньо, але їх не може бути більше з огляду на українське та італійське законодавство. Поки що український парламент не спромігся змінити чинний закон, що б дозволило створити додаткові виборчі дільниці за кордоном.

Джерело: Радіо Свобода