друкувати


Грейпфрут - корисний для нирок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-14 07:45:31

Вчені з Університету Роял Холлоуей ( Royal Holloway University of London), Лондон, виявили , що активний компонент , який міститься в грейпфруті, може успішно пригнічувати розвиток полікістозу нирок.

Нарінгенін - біологічно активна речовина групи флаваноідів , що характеризується антиоксидантною властивістю. Він також покращує метаболізм , є модулятором імунної системи , сприяє зниженню рівня холестерину в плазмі крові. Саме ця речовина надає грейпфруту гіркий смак. Нарінгенін присутній і в інших цитрусових.

У ході нового дослідження було встановлено , що нарингенин здатний пригнічувати формування полікістозу нирок шляхом регуляції функції білка PKD2 , порушення функції якого пов'язане з розвитком полікістозу яєчників.

За словами вчених , відкриття нових можливостей нарингеніну може виявитися важливим кроком у лікуванні і профілактиці захворювань нирок.

Робін Вільямс (Robin Williams), професор зі школи біологічних наук при Університеті Роял Холлоуей (School of Biological Sciences at Royal Holloway) вважає , що дане відкриття є життєво важливим , оскільки допомагає зрозуміти, як можна контролювати розвиток полікістозу нирок і лікувати його .

Нові дані , за словами дослідників , зможуть допомогти розробити препарат для лікування полікістозу нирок - спадкового захворювання , здатного призвести до втрати функції нирок , утворення аневризми головного мозку і підвищення артеріального тиску , що пов'язано з виникненням інфаркту міокарда та інсульту.

Джерело: ПінУ